Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Jagers Te Voet - info gevraagd

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 16:22    Onderwerp: Jagers Te Voet - info gevraagd Reageer met quote

halllo,

Ik zoek al lange tijd achter enige informatie van de jagers te voet en ik hoop dat jullie mij kunnen ( ook als je een foto hebt ).
nu vraag ik mij ook af kennen jullie de ardeense jagers?
kunnen jullie daar ook wat uitleg op geven.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2290

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 16:36    Onderwerp: Guldenboek der Vuurkaart Reageer met quote

Dit staat in het Guldenboek der Vuurkaart:

1e EN 4e JAGERS TE VOET

HUNNE GESCHIEDENIS


Bij de mobilisatie, in Augustus 1914, lag het 1e regiment Jagers te voet in garnizoen te Charleroi; bij ontdubbeling werd het 4e Jagers gevormd en beide regimenten maakten de 15e gemengde brigade uit.

Een eenig feit in de annalen van den oorlog: de twee regimenten waren de eenige die den ganschen veldtocht door bleven bestaan: zij bleven voortdurend zijde aan zijde verbonden.

De 15e brigade die bij den aanvang der krijgsverrichtingen te Hooi gedetacheerd was, werd op 5 Augustus, ter versterking van de 3e Legerdivisie, naar Luik gezonden. Den morgen van den 6e was de 15e brigade verzameld te Fragnée: zij marcheerde in de richting van Brussel om den vijand over de linie der forten te werpen.

Het 4e Jagers nam deel aan het gevecht rond het gehucht « Les Communes » en te 10 u. 30 kreeg het bevel terug over de Maas te trekken.

Het 1e Jagers nam deel aan het gevecht bij Sart-Tilman, het leed er zware verliezen doch dwong de Duitsche 43e brigade achteruit.

Na den aftocht van Luik werden het 1e en het 4e Jagers voorgoed bij de 3e Legerdivisie gevoegd en maakten de brigade N uit.

Onder Antwerpen namen de twee regimenten deel aan de uitvallen van 24 Augustus en 9 September.
Aan den IJzer verdedigde de brigade Jagers, van 14 October af, het front Schoorbakke-Tervate; daarna in reserve geplaatst, nam zij deel aan den slag in den sector Pervijze-Kaaskerke. Tijdens de stabilisatie bezetten de regimenten de verschillende sectors van het front. Zij waren te Merkem, bij den slag van 17 April 1918.

Het 1e Jagers te voet werd bij dagorder vermeld en Koning Albert decoreerde zijn vaandel met de Leopoldsorde.

Den 30n Januari 1918 hadden de twee regimenten, met het 14e Linie, de 9e infanteriedivisie gevormd.

Den 28n September vertrekken het 1e en het 4e Jagers van uit Boezinge; zij veroveren Langemark, Poelkapelle, Westroozebeke, Oostnieuwkerke, Most en bevinden zich den 4n October voor Roeselare. Van 14 tot 20 October neemt de 9e divisie deel aan den slag Torhout-Tielt; tot 11 November dringt zij zegevierend vooruit langs Lootenhulle, Nevele, St-Martens-Leerne, Deurle, Bommelhoek, De Pinte en eindigt den oorlog op den linkeroever der Schelde, van Zeevergem tot Eeke.

Het 1e en het 4e Jagers wonnen de vermeldingen:

Luik - Antwerpen - IJzer - Merkem - Oostnieuwkerke
_________________
http://www.yser.eu
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 17:33    Onderwerp: Reageer met quote

weet je ook iets over de ardeense jagers?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 17:35    Onderwerp: Reageer met quote

als er nog informatie is over de jagers te voet post maar en hopelijk een foto ook.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7053

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 18:20    Onderwerp: Reageer met quote

Uit VOX - Militair weekblad van het Belgische leger.

Tijdens de Slag aan de IJzer staken de Duitsers de rivier over ter hoogte van Tervaete. Ze dwongen het Belgische leger om stelling te nemen achter de spoorweg Nieuwpoort – Diksmuide. De overstromingen die de sluiswachters en Belgische genietroepen veroorzaakten, stopten vervolgens de opmars van de vijand. Maar hij behoudt enkele stevige posities op de westelijke oever. Eén van de meest bedreigende is die van de petroleumtanks, op twee kilometer ten noordwesten van Diksmuide. De Duitsers hebben er een observatiepost opgericht, die de hele sector domineert.
Op 5 mei 1915 krijgt het 1ste Jagers te Voet, een regiment afkomstig uit Charleroi, het bevel om de positie te overmeesteren. De aanval moet gebeuren via een smalle corridor van nauwelijks 350 meter breed. Hier kan slechts één bataljon door. Bovendien is het open terrein. De brigadecommandant is niet echt voor de operatie te vinden. Hij is van mening dat de artilleriesteun onvoldoende is en hij voorspelt zware verliezen. Bovendien vreest hij dat zelfs als de soldaten in hun opdracht slagen, zij de post niet zullen kunnen behouden. Ondanks zijn tegenkanting gaat de operatie door. De aanval begint in de nacht van 9 op 10 mei. De Jagers geraken onder een hels geschut op minder dan 75 meter van het doelwit. Daarna stoppen de vijandelijke mitrailleurs hun opmars definitief. Gedu-rende twee dagen proberen ze er alsnog en vergeefs doorheen te breken. Tijdens de avond van 11 mei wordt de operatie stopgezet.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 18:25    Onderwerp: Reageer met quote

de_jerre @ 06 Aug 2008 18:33 schreef:
weet je ook iets over de ardeense jagers?


Deze werden opgericht 19 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog, wel wat off-topic, om niet te zeggen off-forum Smile

Ontstaan

Door het Koninklijk besluit van 10 maart 1933 werd het 10e Linie Regiment omgedoopt in “Régiment Chasseurs Ardennais”. Op 15 september 1934 overhandigde Z.M. Koning Leopold III op de vlakte van Waltzing bij Aarlen de vaandels aan het 1e, 2e en 3e Regiment der Ardense Jagers die respectievelijk te Aarlen, Bastenaken en Vielsalm in garnizoen waren. De infanterie van de Ardense Jagers kende een nieuwe organisatie in 1935. De regimenten ontvingen een compagnie mitrailleurs en mortieren, voortgekomen uit de verschillende bataljons evenals een compagnie van getrokken C.47. Deze compagnies werden respectievelijk de 13e, 15e en 14e compagnie. Op 1 juli 1937 werd de Divisie Ardense Jagers opgericht die vanaf 26 augustus 1939 gemobiliseerd werd. Met de reservisten van het 1e, 2e, en 3e Regiment werd respectievelijk het 4e, 5e en 6e Regiment Chasseurs Ardennais gevormd. Het 7e Regiment fungeerde als opvang- en opleidingseenheid. Om als volwaardige divisie onafhankelijk te kunnen functioneren werden artillerie-, genie-, transmissie- en andere steuneenheden toegevoegd . In de 1e Divisie Ardense jagers werd bevolen door Generaal-Majoor V.P.J. Descamps , het 1e Regiment door Kolonel SBH R.E.J. De Schepper, het 2e door Kolonel SBH F.G.L. Merckx en het 3e door Kolonel H.J.V. Robert.
De grote groene baret met everzwijnskop als insigne onderscheidde deze soldaten van al de rest, dit samen met hun trotse houding maakten hen al een eliteregiment voor het uitbreken van de vijandelijkheden. Dat het regimentsmotto " Résiste et Mords ! " geen loze woorden waren zouden de Duitsers meer dan eens aan den lijve ondervinden.

Opdracht

Een van de voornaamste opdrachten van de Ardense Jagers was het ophouden van de vijand zodat de rest van het leger zich kon opstellen in zijn defensieve positie. Theoretisch gezien hield het vertragingsgevecht in dat men de vijand, die in kolonne oprukte, verplichte om zich te ontplooien om het gevecht aan te gaan. Eens dit was gebeurd, en alvorens het tot zware gevechten kwam, trok men zich enkele kilometers terug en begon alles van voor af aan. Uiteindelijk trokken de Chasseurs zich terug binnen de Belgische defensieve stellingen waar de voorzichtig geworden Duitsers werden opgewacht.
In theorie lijkt dit eenvoudig maar voor ieder, van generaal tot soldaat, is dit een zware opgave. Op relatief korte tijd moet elk bevel aangepast worden aan de omstandigheden, elk bevel moet op het juiste moment gegeven worden. Van de troepen in de vuurlinie wordt een enorme discipline en koelbloedigheid verwacht, het eerste schot moet op het juiste moment vertrekken en terugtrekken kan pas na een gegeven bevel. Zonder chauvinisme kan men zeggen dat de Chasseurs Ardennais zich in deze gevechtstechniek bijzonder hadden bekwaamd en hem in de praktijk doeltreffend hebben toegepast.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 19:05    Onderwerp: Reageer met quote

de_jerre @ 06 Aug 2008 18:35 schreef:
als er nog informatie is over de jagers te voet post maar en hopelijk een foto ook.


Voor foto's Jagers te Voet tot en met 1914 kan je eens kijken op:
http://users.pandora.be/ABL1914/Uniform/FotosABL1914.htm
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 19:24    Onderwerp: Reageer met quote

kent ook iemand de militaire begraafplaats van de eerste wereldoorlog in Eppegem?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 19:27    Onderwerp: Reageer met quote

Jerre, kan je ons concreet zeggen wat je zoekt Confused

Ik kan zo goed niet meer volgen met mijn klein velo'ke
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7053

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 19:41    Onderwerp: Reageer met quote

Begraafplaats te Eppegem:

EPPEGEM, Brusselsesteenweg

Er zijn in totaal 228 Belgische graven uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan 46 onbeknd.

Opp.: 22 are

Hier liggen de militairen begraven die gevallen zijn gedurende het beleg van ANTWERPEN, de gevechten te EPPEGEM en IMPE

In 1914 en deze gesneuveld bij de Eerste Uitval uit ANTWERPEN (24, 25, 26 augustus 1914) en Tweede Uitval in 9 en 10 September 1914.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7053

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 19:43    Onderwerp: Reageer met quote

Paddy @ 06 Aug 2008 20:27 schreef:
Jerre, kan je ons concreet zeggen wat je zoekt Confused

Ik kan zo goed niet meer volgen met mijn klein velo'ke


Paddy ge wordt oud en dat voor een rooie klak..
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7053

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 19:59    Onderwerp: Reageer met quote

Foto van de begraafplaats en de namen van wie er ligt.Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 20:36    Onderwerp: Reageer met quote

wete gelle ook iet over de verdediging van de brug bij Kapelle op den Bos?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 20:50    Onderwerp: Reageer met quote

de_jerre @ 06 Aug 2008 21:36 schreef:
wete gelle ook iet over de verdediging van de brug bij Kapelle op den Bos?


In Kapelle op den bos was een brug, en die werd inderdaad tussen 1914 en 1918 verdedigd. Kijk hief op het forum eens bij de zoekfunctie. En als het hier niet staat kun je misschien zelf iets daarover opzoeken? Dan leren wij er ook weer iets van Wink
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7053

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 20:57    Onderwerp: Reageer met quote

Hier staat er van Kapelle op den Bos in te lezen.

http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=15687
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 21:33    Onderwerp: Reageer met quote

Kijk! Met zoeken kom je op dit forum een heel eind. Dus in het vervolg svp eerst even zoeken Wink
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2008 21:38    Onderwerp: Reageer met quote

heb deze ook al gevonden maar staat niet zo veel in over de verdediging van de brug in kapelle op den bos.
werd deze brug ook niet verdedigt tijdens de tweede wereldoorlog?

maar toch merci da ger efkes naar gezocht et.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 11 Aug 2008 17:35    Onderwerp: Reageer met quote

weet iemand iets over de veldslag bij eppegem en impe?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
mercatusGeregistreerd op: 31-10-2007
Berichten: 1678
Woonplaats: Denderend Aalst

BerichtGeplaatst: 30 Dec 2016 23:23    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Dit staat in het Guldenboek der Vuurkaart:

1e EN 4e JAGERS TE VOET

HUNNE GESCHIEDENIS


Bij de mobilisatie, in Augustus 1914, lag het 1e regiment Jagers te voet in garnizoen te Charleroi; bij ontdubbeling werd het 4e Jagers gevormd en beide regimenten maakten de 15e gemengde brigade uit.

Een eenig feit in de annalen van den oorlog: de twee regimenten waren de eenige die den ganschen veldtocht door bleven bestaan: zij bleven voortdurend zijde aan zijde verbonden.

De 15e brigade die bij den aanvang der krijgsverrichtingen te Hooi gedetacheerd was, werd op 5 Augustus, ter versterking van de 3e Legerdivisie, naar Luik gezonden. Den morgen van den 6e was de 15e brigade verzameld te Fragnée: zij marcheerde in de richting van Brussel om den vijand over de linie der forten te werpen.Waar ligt Hooi ergens ? of is het Hoei ?
_________________
Ik zoek alles i.v.m. de stad Aalst (B-9300) en zijn bevolking tijdens Wereldoorlog I (1914-1918)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mercatusGeregistreerd op: 31-10-2007
Berichten: 1678
Woonplaats: Denderend Aalst

BerichtGeplaatst: 30 Dec 2016 23:30    Onderwerp: Reageer met quote

mercatus @ 30 Dec 2016 23:23 schreef:
Quote:
Dit staat in het Guldenboek der Vuurkaart:

1e EN 4e JAGERS TE VOET

HUNNE GESCHIEDENIS


Bij de mobilisatie, in Augustus 1914, lag het 1e regiment Jagers te voet in garnizoen te Charleroi; bij ontdubbeling werd het 4e Jagers gevormd en beide regimenten maakten de 15e gemengde brigade uit.

Een eenig feit in de annalen van den oorlog: de twee regimenten waren de eenige die den ganschen veldtocht door bleven bestaan: zij bleven voortdurend zijde aan zijde verbonden.

De 15e brigade die bij den aanvang der krijgsverrichtingen te Hooi gedetacheerd was, werd op 5 Augustus, ter versterking van de 3e Legerdivisie, naar Luik gezonden. Den morgen van den 6e was de 15e brigade verzameld te Fragnée: zij marcheerde in de richting van Brussel om den vijand over de linie der forten te werpen.Waar ligt Hooi ergens ? of is het Hoei ?


Gevonden moet dus Huy (Hoei) zijn.
_________________
Ik zoek alles i.v.m. de stad Aalst (B-9300) en zijn bevolking tijdens Wereldoorlog I (1914-1918)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group