Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Interview met A. Depage

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> FEW user interview Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Mirjam
Moderator


Geregistreerd op: 5-1-2006
Berichten: 3303
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 24 Jul 2013 20:26    Onderwerp: Interview met A. Depage Reageer met quote

Personalia

Usernaam:
A. Depage

Leeftijd:
30

Woonplaats:
Dendermonde (Oost-Vlaanderen, België)

Beroep:
Maatschappelijk werker


WO1 algemeen:

Waar komt je interesse voor wereldoorlog 1 vandaan?
Ik heb steeds al veel interesse betoond voor geschiedenis in het algemeen. Op school was het al één van mijn lievelingsvakken. Specifiek was ik in eerste instantie geďnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Mijn grootvader werkte bij de spoorwegen en smokkelde tijdens WO II voor de geallieerden in Luxemburg. Hij werd door de Duitsers na een mislukte raid opgepakt en naar het concentratiekamp van Bergen-Belsen gebracht totdat het kamp werd bevrijd door de Britten in 1945.
Zoals waarschijnlijk velen op FEW werd zo ook de link naar WO I gelegd. Ik ondervond dat de vragen die WO II bij me opriepen enkel beantwoord konden worden door in het verleden te zoeken. Ik zocht verklaringen en antwoorden in WO I, maar ben eigenlijk meer en meer geďntrigeerd geraakt door WO I, zoveel zelfs dat het mij niet meer losraakt.

Wat vind je het meest fascinerende aan WO1?
Verschillende zaken eigenlijk: de onnoemelijk talloze menselijke drama’s (die je overigens in elke oorlog terugvindt), de zinloze strijd en massale slachtpartijen voor elke meter grond, de technologische en medische ontwikkeling die tijdens WO I een boost heeft gekregen. Ook de opkomst van de massamedia (propaganda) is zeer boeiend. Je probeert op die manier de (opgedrongen) geest en sfeer te bepalen van de oorlog.

Verzamel je ook rond WO1 (militaria, boeken etc.), speel je games, doe je aan modelbouw?
Mijn verzameling is louter afgebakend met boeken en tijdschriften. Andere zaken interesseren me minder. Ik ben geen verzamelaar van uniformen, modelbouw of opgegraven munitie of andere spullen. Naast boeken rond WO II heb ik nu ongeveer een 60-tal boeken rond WO I. Dit aantal groeit gestaag. Ik heb nog een stapeltje dat ik moet doorlezen, maar ik kan me geen betere ontspanning indenken!

Welke gebeurtenis uit WO1 spreekt jou het meeste aan en waarom?
Ik heb niet zozeer een specifieke gebeurtenis in gedachten behoudens de aanleiding waar het allemaal begon: 28/6/1914. Ik ben nog steeds verwonderd hoe dit euvel zo is kunnen escaleren tot WO I, vooral als je bedenkt dat het kleine details en een samenloop van omstandigheden waren die ervoor zorgden dat er geen weg meer terug was. Ik concentreer me voornamelijk op het Westelijk front, maar ik merk dat ik ook de oversteek waag naar andere fronten zoals Gallipoli of Isonzo. Ook de lucht- en zeeoorlog is zeer boeiend. Mijn interesse gaat minder uit naar de technische materialen zoals soorten artillerie, wapens of schepen/vliegtuigen/uniformen/…

Heb je een aardig verhaal dat met WO1 te maken heeft en dat je zelf hebt meegemaakt
Neen, niet echt.

Zijn er WO1-onderwerpen waar je meer dan gewoon in geďnteresseerd bent?
Zoals reeds vermeld, de aanslag op Franz Ferdinand, maar ook het leven in de loopgraven, de gevechten rondom Ieper, de Somme en Verdun. Ook de figuren uit de lucht zijn vaak intrigerende persoonlijkheden.

Bezoek je wel eens het voormalige front? En zo ja wat is je favoriete deel ervan?
De Westhoek in al zijn facetten. Ik hoop snel met de kids eens een tripje naar Péronne of Verdun te maken. Ook de Stelvio staat zeker nog op het programma.

Welk personage bewonder/fascineert je het meest tijdens WOI?
De gewone soldaat die zeker na de eerste winter vaak tegen zijn zin vocht tegen de vijand, de koude, de modder, het lawaai en het ongedierte in de loopgraven. De bewondering, het respect is groot als je er de verslagen op naleest. Een specifiek persoon fascineert me niet in het bijzonder. Elkeen heeft wel zijn interessant verhaal in het radertje dat hij of zij was in het gehele oorlogsgebeuren.

Mocht je als jongeman/vrouw geleefd hebben tijdens WOI: Welke taak zie je voor jezelf weggelegd? (medische sector, marine, luchtvaart, loopgraven, cavalerie, ...)
Goh, ik ben niet zozeer held. Al denk ik dat vele jonge mannen dat destijds ook niet waren, maar tijdens de oorlog zelf boven zichzelf uitstegen en het beste van zichzelf gaven voor hun vaderland en hun makkers, denkende dat ze hiermee het juiste deden. Ik zie mezelf alvast niet als luchtvaartpiloot, daarvoor heb ik teveel hoogtevrees. Sterven op zee lijkt me erg beangstigend en als scherpschutter heb ik gewoonweg te weinig geduld
Ik zie me echter wel als hospik fungeren in één of ander veldhospitaal aan het front. Ondanks de verschrikkelijke verwondingen zou ik me met mijn medische interesses wel zien werken hebben in dat deel van de oorlog.

Hoeveel tijd spendeer je per week ongeveer aan dit hobby?
Dat varieert. Ik probeer elke dag eens te piepen op het forum. Verder probeer ik zoveel mogelijk te lezen of probeer ik voor mezelf notities te maken van mijn leeservaringen. Laat ons zeggen gemiddeld een uur tot anderhalf uur per dag.


Over FEW:

Hoe ben je op dit forum terecht gekomen?
Per toeval door te zoeken op het world wide web. Ik ben al langer lid, maar was eerder een lezer. Maar ik moet zeggen dat het posten toch wel leuker is.

Wat zijn je favoriete onderwerpen?
Het boekentopic vind ik altijd zeer interessant. Ook het quizzen vind ik leuk. Bij elk (onbekend) antwoord zoek ik de persoon of locatie eventjes op om er iets meer over te weten te komen. Zo spijker ik mijn kennis bij (ook al vergeet ik veel).
De reisverslagen zijn ook altijd de moeite om even te neuzen, kortom: te veel om op te noemen.

Wat vind je van de manier waarop het forum wordt geleid?
Top! De moderators leveren goed werk en doen dit met vol enthousiasme. Houden zo!

Bezoek je wel eens forum-meetings en zo ja, wat vind je ervan?
Nog niet gedaan, maar misschien komt het er ooit nog wel van.

Zijn er dingen/activiteiten die FEW volgens jou zou moeten doen maar nog niet doet? En wat doet FEW wel wat niet moet?
Ik vind FEW momenteel meer dan ruim genoeg. Ruim aanbod en voor ieder wat wils.

Mis je dingen of onderwerpen?
Neen

Welke inhoud kan je gestolen worden?
Ieder heeft zijn eigen interesses. Het is niet omdat ik het niet leuk vind, dat een ander dat ook vindt.

Hoe zie je eigen rol bij het forum en zijn er nog dingen die je bijv. op het gebied van Wiki, voor het forum wilt betekenen?
Ik wil me zeker eens engageren om ook eens een tekstje te schrijven. Alleen ontbeert het me vaak aan tijd. Met 2 opgroeiende peuters is het soms zoeken naar rust (en leesgenot). Later waarschijnlijk…

Wat is het beste topic dat je zelf hebt geopend?
Dat laat in aan de andere lezers over.

Wat is jouw favoriete topic in het algemeen?
Het boeken en recensietopic om nieuwe dingen te ontdekken.

Met welke FEW-er zou je een dag op pad willen?
Met iedereen die een interessant verhaal te vertellen heeft: een heleboel dus! Pegoud, Paddy, Lingekopf, Finnbar, Eric14-18, Mirjam, …

Hoe moet volgens jou het forum er over vijf jaar uit zien?
Exact zoals het er nu uitziet: prima dus!


Buiten FEW:

Andere hobby’s buiten WO1:
Ik hou veel van sport (zowel actief als passief). Passief ben ik geďnteresseerd in voetbal, wielrennen, tennis en grote toernooien zoals bvb de Olympische Spelen. Actief vooral een beetje joggen of fietsen.
Verder lees ik heel graag (voornamelijk WO I-literatuur), doe ik graag cultuuruitstappen en spendeer ik veel tijd met mijn 2 kinderen.
Tot slot ben ik ook vrijwilliger bij de hulpdienst van het Rode Kruis.

Wat is de laatste cd/DVD of boek die je hebt gekocht?
Op het moment van dit typwerkje ‘La Belgique, neutre et loyale’ van Emile Waxweiler uit 1915 op de kop kunnen tikken. Maar volgende week in principe ‘Ieper 14/18’ van Richard Heijster…
Cd’s en Dvd’s interesseren me niet en koop ik ook niet. Ik moet een beetje een keuze maken waar ik mijn geld aan besteed Wink Ik hou wel van muziek, maar dan vooral de radio (Studio Brussel bvb). Maar ik hou minstens evenveel van complete stilte, een goed biertje en uiteraard een boek.

Wat was je allerleukste vakantie?
Als kind maakte ik niet veel vakanties. Maar de reis naar Wenen en de doorreis naar Tirol een paar jaar geleden was zeker een van mijn mooiste. Vooral de combinatie van de prachtige cultuurstad Wenen en de natuur van de Alpen was fenomenaal. Ook Garmisch-Partenkirchen 3 jaar terug was fantastisch (zie foto).

Wat vind je de beste plek om te wonen?
Home sweet home in West-Europa, in ons Belgenlandje.

Tenslotte: wat wil je de wereld nog vertellen? Dit is je kans.
Heb respect voor elkaar en probeer het leven met een korreltje zout te nemen._________________
Beware of half truths--yours may be the wrong half
Don't lose your temper--no one else wants it
the reverend Tubby Clayton

http://hvhwo2.wordpress.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mirjam
Moderator


Geregistreerd op: 5-1-2006
Berichten: 3303
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 24 Jul 2013 20:30    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor het meedoen, leuk om ook jou beter te leren kennen Laughing
_________________
Beware of half truths--yours may be the wrong half
Don't lose your temper--no one else wants it
the reverend Tubby Clayton

http://hvhwo2.wordpress.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 24 Jul 2013 21:05    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi interview! Nu begrijp ik ineens waarom je zo fanatiek bent bij het quizz-topic! En ook, zoals ik, een lezer Laughing
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3966
Woonplaats: Turnhout (België)

BerichtGeplaatst: 25 Jul 2013 7:05    Onderwerp: Reageer met quote

Prachtig interview.
Het is altijd leuk iemand achter de nick te leren kennen en er een gezicht op te plakken.
Alhoewel, in mijn geval...serieuze bladvulling. Embarassed
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2646
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 25 Jul 2013 12:07    Onderwerp: Reageer met quote

Leuk interview. Sowieso interviews met Forumleden zijn leuk om te lezen.
_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Red RosesGeregistreerd op: 13-11-2011
Berichten: 357
Woonplaats: Brugge

BerichtGeplaatst: 25 Jul 2013 16:40    Onderwerp: Reageer met quote

Heel aangename kennismaking met onze collega uit 'Derremonne'. Altijd boeiend te vernemen wie nu precies achter die 'posts' zit.
Heb jij - je username ziend - ook wat met de bekende Dr. Depage van het hospitaal L'Océan in De Panne?
Of ga je daar alleen voor de panklare mosselen yummie yummie en de frisse tomaat-garnaal ?
_________________
'Meine gute Mutter, (...) seid ohne Sorge: ich trage die Fahne,
habt mich lieb: Ich trage die Fahne' (R.M.Rilke)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 25 Jul 2013 18:36    Onderwerp: Reageer met quote

Binkske007 @ 25 Jul 2013 7:05 schreef:
Prachtig interview.
Het is altijd leuk iemand achter de nick te leren kennen en er een gezicht op te plakken.
Alhoewel, in mijn geval...serieuze bladvulling. Embarassed


Je bedoelt zeker Beeldvulling? Evil
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3966
Woonplaats: Turnhout (België)

BerichtGeplaatst: 25 Jul 2013 18:39    Onderwerp: Reageer met quote

Laughing schater
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
A. DepageGeregistreerd op: 1-6-2008
Berichten: 2886
Woonplaats: Dendermonde, Oost-Vlaanderen (B)

BerichtGeplaatst: 25 Jul 2013 21:24    Onderwerp: Reageer met quote

Red Roses @ 25 Jul 2013 16:40 schreef:
Heel aangename kennismaking met onze collega uit 'Derremonne'. Altijd boeiend te vernemen wie nu precies achter die 'posts' zit.
Heb jij - je username ziend - ook wat met de bekende Dr. Depage van het hospitaal L'Océan in De Panne?
Of ga je daar alleen voor de panklare mosselen yummie yummie en de frisse tomaat-garnaal ?


Mijn nick is idd afgeleid van Dr. Depage. Hij is voorzitter geweest van het Belgische Rode Kruis. En ik ben vrijwilliger bij de hulpdienst bij het RK, vandaar de link Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
A. DepageGeregistreerd op: 1-6-2008
Berichten: 2886
Woonplaats: Dendermonde, Oost-Vlaanderen (B)

BerichtGeplaatst: 25 Jul 2013 21:28    Onderwerp: Reageer met quote

Lingekopf @ 24 Jul 2013 21:05 schreef:
Mooi interview! Nu begrijp ik ineens waarom je zo fanatiek bent bij het quizz-topic! En ook, zoals ik, een lezer Laughing


Quizzen doe ik idd graag, laat ons zeggen dat ik nieuwsgierig ben van aard en graag alles weet en waarmee ben je dan beter dan een boek? Wink
Het interview dateert trouwens al van enige tijd terug, de boekenplank weegt intussen alweer wat zwaarder door Laughing
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 27 Jul 2013 0:41    Onderwerp: Reageer met quote

Leuk interview! En leuk om weer een mede FEW user zo iets beter te leren kennen!

Greetz, Margreet Cool poppy
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
AnnabelGeregistreerd op: 5-3-2013
Berichten: 178

BerichtGeplaatst: 27 Jul 2013 13:12    Onderwerp: Reageer met quote

Interessant interview, A. Depage!
Leuk die verwevenheid met Depage uit het verleden. Ik heb onlangs een boek gelezen over Edith Cavell, een Engelse verpleegster, die een baan aangeboden kreeg van dr. Depage om de verpleegsterschool te gaan leiden, die hij net opgericht had.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
shabu
Cheffin


Geregistreerd op: 7-2-2006
Berichten: 3102
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 27 Jul 2013 15:35    Onderwerp: Reageer met quote

Eric '14-'18 @ 25 Jul 2013 13:07 schreef:
Leuk interview. Sowieso interviews met Forumleden zijn leuk om te lezen.


Helemaal mee eens Smile
_________________
If any question why we died
Tell them, because our fathers lied
-Rudyard Kipling-

http://ww1relics.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
KarijnGeregistreerd op: 30-10-2009
Berichten: 888

BerichtGeplaatst: 30 Jul 2013 11:00    Onderwerp: Reageer met quote

Leuk interview Smile

groeten Karijn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
maxmadmartinGeregistreerd op: 27-11-2006
Berichten: 2229
Woonplaats: oostende

BerichtGeplaatst: 30 Jul 2013 12:24    Onderwerp: Reageer met quote

Was leerrijk !
grtz,MMM poppy
_________________
People always have been the foolish victims of deception and self-deception in politics, and they always will be, until they have learned to seek out the interests of some class or other behind all moral, religious, political and social phrases, declarations and promises.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7621
Woonplaats: Brabant

BerichtGeplaatst: 04 Aug 2013 20:37    Onderwerp: Reageer met quote

Leuk je wat beter te leren kennen, Depage. We zullen elkaar bij "raad een plaatje" (en aanverwanten) ongetwijfeld weer eens treffen. Smile

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
A. DepageGeregistreerd op: 1-6-2008
Berichten: 2886
Woonplaats: Dendermonde, Oost-Vlaanderen (B)

BerichtGeplaatst: 04 Aug 2013 21:13    Onderwerp: Reageer met quote

Pegoud @ 04 Aug 2013 20:37 schreef:
Leuk je wat beter te leren kennen, Depage. We zullen elkaar bij "raad een plaatje" (en aanverwanten) ongetwijfeld weer eens treffen. Smile

Gr P


Dat spreekt voor zich!

Ook bedankt iedereen voor alle leuke reacties Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
A. DepageGeregistreerd op: 1-6-2008
Berichten: 2886
Woonplaats: Dendermonde, Oost-Vlaanderen (B)

BerichtGeplaatst: 14 Aug 2013 16:07    Onderwerp: Reageer met quote

Lingekopf @ 24 Jul 2013 21:05 schreef:
Mooi interview! Nu begrijp ik ineens waarom je zo fanatiek bent bij het quizz-topic! En ook, zoals ik, een lezer Laughing


Ik veronderstel dat jouw boekenkast ook aardig uitpuilt? Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 14 Aug 2013 20:48    Onderwerp: Reageer met quote

Een meter of twee, inclusief dikke "pillen"..... Wink
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> FEW user interview Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group