Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Luitenant-kolonel Thomson: Albanië 1913-1914

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7633
Woonplaats: Brabant

BerichtGeplaatst: 28 Dec 2007 14:58    Onderwerp: Luitenant-kolonel Thomson: Albanië 1913-1914 Reageer met quote

Een bijna vergeten hoofdstuk uit de Nederlandse krijgshistorie vormt de bijzondere vredesmissie van een aantal Nederlandse officieren in Albanië in 1913 en 1914, waarbij de spil van deze missie, luitenant-kolonel Thomson, in juni 1914, vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog tragisch sneuvelde.

Lodewijk Willem Karel Johan Thomson werd op 11 juni 1869 in Voorhout geboren en had al een indrukwekkende militaire en politieke carriere achter de rug voor hij zich met deze missie een plek in de geschiedenisboeken verwierf.

Luitenant-kolonel Lodewijk Thomson:


(http://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_Thomson)

Toen tijdens en na de Balkanoorlogen van 1912 en 1913 allerlei staten op de Balkan zich afscheidden van het Ottomaanse Rijk was Albanië de laatste in de rij. Godsdienstig en sociaal-cultureel verdeeld en bovendien vrijwel zonder leger was Albanië een makkelijke prooi voor hebberige buurlanden om hun territorium en macht te vergroten. Met name Griekenland was er als de kippen bij om Zuid-Albanië te bezetten en het land door een zeeblokkade zwak te houden.

Medio 1913 werd internationaal besloten om een plan uit te denken om het jonge land te stabiliseren, mede om het geen bron te laten worden voor een nieuwe oorlog op de toch al zo instabiele Balkan. Door de ervaring met koloniale oorlogen en de neutraliteit plus het missen van enig belang in die regio werd aan Nederland verzocht om een missie voor te bereiden om dit doel na te streven. In het najaar van 1913 werd bovendien een Duitse protestantse prins, Wilhelm Heinrich zu Wied, een achterneef van koningin Wilhelmina, tot koning gekroond.

In oktober 1913 vertrok een verkenningsmissie van twee officieren, kolonel Willem de Veer en (toen nog) majoor Lodewijk Thomson met twee onderofficieren, Stok en Van Rijen naar Albanië met als doel de politieke en juridische voedingsbodem te analyseren voor het vormen van een nationaal Albanees gendarmeriekorps ter verdediging van het land.

De Balkan in 1879 en in 1919:


(http://dekluizenaar.mimesis.nl)

De omstandigheden om in te werken waren voor de Nederlanders niet makkelijk. Tussen de weifelachtige De Veer en de energieke Thomson boterde het niet zo, door de Griekse blokkade waren er weinig middelen, het budget was krap en Thomson zag zich bovendien genoodzaakt om de twee onderofficieren naar huis te sturen, omdat zij zich door hun arrogante houding bepaald niet geliefd maakten. De twee officieren maakten van noord naar zuid een rondreis door het land en bezochten verschillende hoogwaardigheidsbekleders, stamhoofden en de internationale interventiemacht. In het zuiden aangekomen kregen ze van de weerspannige Grieken te horen dat deze hun troepen alleen zouden terugtrekken in ruil voor een gegarandeerde stabiliteit in het land. Na overleg met de Internationale Controle Commissie, onder wier auspiciën de missie viel, en de Nederlandse regering, kregen De Veer en Thomson op 24 december 1913 groen licht voor de oprichting van het gendarmeriekorps. Dit betekende overigens dat hiermee de verkenningsmissie direct was beëindigd en dat De Veer en Thomson vanaf nu verantwoordelijk waren voor de binnenlandse orde en veiligheid.

Nadat verschillende Europese landen de benodigde financiën hadden voldaan, werden twaalf Nederlandse officieren naar Albanië gestuurd om het voorlopige kader te vormen van het op te richten korps. Alle officieren kwamen bovendien in Albanese dienst en werden voor dat doel tijdelijk eervol ontslagen uit Nederlandse dienst.

Een deel van het Nederlandse officierskorps in Albanese dienst:


(www.ethesis.net/albanie/albanie_inhoud.htm)

Ondertussen broeide het in het land. Albanezen, loyaal aan het voormalige Turkse gezag, hadden een Turkse officier, Bekir Grébéné, benaderd om een coup te helpen voor te bereiden om de Turkse minister van oorlog van Albanese origine, Izzet Pasha, op de troon te helpen. Grébéné ging akkoord en de voorbereidingen waren in volle gang. Het plan lekte echter uit en de ICC riep in januari 1914 de noodtoestand uit en gaf de Nederlanders de vrije hand om de coup te verijdelen, wat ook lukte. Ook de Grieken lagen nog altijd dwars, zij weigerden hun troepen uit de streek Epirus terug te trekken en slechts na Oostenrijks-Hongaars dreigen in februari 1914 om in te grijpen gaven ze schoorvoetend toe en trokken terug. Niet dat het toen eenvoudig werd om in het zuiden met het korps aan de slag te gaan want het kostte de nodige moeite en strijd om door Grieken gesteunde opstandelingen proberen te verdrijven, waarbij een Nederlandse officier bovendien zwaar gewond raakte.

Om de lastige situatie in het zuiden op te lossen werd Thomson in maart 1914 door Zu Wied benoemd tot regeringscommissaris voor Zuid-Albanië. Deze ging direct op Korfoe aan het onderhandelen met de leiders uit de streek, waarbij hij deze zelfs een soort deelautonomie beloofde, zeer tegen de zin van de Albanese regering, waardoor Thomson zijn nieuwe functie spoedig weer moest afstaan.

De zaken begonnen in het zuiden uit de hand te lopen en in de vrees om op een oorlog met Griekenland aan te koersen deed Von Wied allerlei concessies aan de zuidelijke clanleiders, waaronder tweetalig onderwijs. Intussen waren ook de Italianen die sinds jaar en dag een grote interesse in de regio hadden gehad (Korfoe is tijdenlang een Italiaanse kolonie geweest) aan het stoken gegaan door wapens en zelfs troepen aan de rebellen aan te bieden. Op hun beurt hadden de Oostenrijkers weer kanonnen aan de regering aangeboden.

Ondanks een voor de Grieken gunstig akkoord op 18 mei 1914, voornamelijk bewerkstelligd door Thomson's diplomatie, doofde het revolutionaire vuur in Zuid-Albanie nooit en opstandige moslims gesteund door Grieken zetten hun guerilla tegen de regering bloediger dan ooit voort. Bijkomend probleem was dat het gezag in de rest van het land ook niet bijster sterk was omdat hier van oudsher eerwraak als wet goldt.

Ook in Centraal-Albanië was mede dankzij ongure manipulatie van de Italianen en de machtsbeluste Albanese funcionaris Toptani en zeer zwak en weifelachtig optreden van Zu Wied (hij vluchtte later zelfs een dag naar nota bene een Italiaans oorlogsschip) inmiddels opstand uitgebroken en volkomen onverwacht werd op 14 juni 's nachts de havenstad Dürzen (Durazzo), waar Thomson (inmiddels bevorderd tot opperbevelhebber en minister van oorlog) zich bevond, aangevallen door opstandelingen. Dankzij de Oostenrijkse artillerie werd deze aanval afgeslagen.

De situatie in Dürzen op 15 juni 1914:


(www.ethesis.net/albanie/albanie_inhoud.htm)

De volgende dag, 15 juni 1914, werd Thomson terwijl hij zijn troepen toesprak door een geweerkogel dodelijk geraakt. Onderzoek later bracht aan het licht dat dit waarschijnlijk een Italiaanse schutter moet zijn geweest. Zijn lichaam werd bijgezet totdat het door de kruiser Noord-Brabant werd gerepatrieerd.

De opstand ging door en de Nederlandse vredesmissie was mislukt. De tegenstanders waren te numeriek en divers en de strijdkrachten van de regering te zwak en te weinig in getal om de dreiging het hoofd te kunnen bieden. Lodewijk Thomson had zijn leven gegeven voor een nobel doel maar tevergeefs. Twee weken later werd de lont voor de Eerste Wereldoorlog, die al lang en breed op een vonk zat te wachten, definitief aangestoken in Serajevo. Thomson ligt in Groningen begraven en heeft een paar jaar geleden in een nieuw standbeeld gekregen in Albanië als dank voor zijn moed en trouw, nadat het oude in de jaren zestig op last van toenmalig dictator Enver Hoxha vernield werd.

Borstbeeld van luitenant-kolonel Thomson in Groningen:


([url] www.dodenakkers.nl/beroemd/thomson.html[/url])

De gebruikte bronnen voor tekst en illustraties staan als Url onder de foto's.

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
HauptmannGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 11547

BerichtGeplaatst: 28 Dec 2007 18:41    Onderwerp: Reageer met quote

Top-artikel Maarten, thanks!
_________________
Doe mee met de WO1 Wiki !
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
A. de KosterGeregistreerd op: 15-1-2006
Berichten: 1488

BerichtGeplaatst: 28 Dec 2007 19:21    Onderwerp: Reageer met quote

Stond een tijdje geleden ook een heel artikel over in de Filatelie,was ook reuze intressant net als dit.
_________________
www.gi-qmstore.com gespecialisserd in Korea en Vietnam oorlog gear.
Nederland in WO1
www.zeeland1914-1918.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
MarioGeregistreerd op: 20-2-2005
Berichten: 4423
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 28 Dec 2007 19:22    Onderwerp: Reageer met quote

Is vd Veer ook meteen teruggekeerd of is hij langer in Albanie gebleven?
En is de moord op Thomson nog een rel geworden met Italie?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7633
Woonplaats: Brabant

BerichtGeplaatst: 28 Dec 2007 20:42    Onderwerp: Reageer met quote

Mario schreef:
Quote:
Is vd Veer ook meteen teruggekeerd of is hij langer in Albanie gebleven?
En is de moord op Thomson nog een rel geworden met Italie?


De Veer is voor zover ik heb kunnen nagaan niet direct teruggekeerd naar Nederland maar wanneer wel is me niet helemaal duidelijk geworden. Zu Wied heeft het tot september '14 weten uit te houden met de nog beschikbare troepen, toen waren druppelsgewijs de meeste Nederlandse officieren al teruggekeerd, Verhulst en Reimers, die gevangen genomen waren, als laatsten op 19 september.

Er is geen rel met Italië ontstaan omdat nooit definitief bewezen is dat de dodelijke kogel door een Italiaan afgevuurd is. De richting an het schot en het gebruikte kaliber (6,5 mm.) wezen echter onmiskenbaar in die richting.

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MarioGeregistreerd op: 20-2-2005
Berichten: 4423
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 28 Dec 2007 22:24    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor de aanvulling Pegoud. Ik meen dat ik ergens ook nog een artikel heb liggen hierover. Ik zal eens kijken of ik daarin nog wat kan vinden.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 23 Mei 2008 16:19    Onderwerp: Reageer met quote

En, heeft Mario nog wat gevonden? Wink
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7633
Woonplaats: Brabant

BerichtGeplaatst: 30 Mei 2008 23:27    Onderwerp: Reageer met quote

Nog niet vernomen, komt vast nog wel een keertje.

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Percy ToplisGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 16288
Woonplaats: Suindrecht

BerichtGeplaatst: 11 Feb 2010 22:30    Onderwerp: Reageer met quote

L. W. J. K. Thomson (1869-1914)
door C.M. Schulten en H. van Dorssen

Inleiding
Toen luitenant-kolonel L. W. J. K. Thomson in 1914 te Durrës - Durazzo - in Albanië sneuvelde,
verloor Nederland één van zijn begaafdste officieren. Het nieuws van zijn dood was
een schok, niet alleen voor enkele ingewijden, maar ook voor het Nederlandse publiek 1)
Thomson had namelijk een veelbewogen en veel besproken carričre achter zich. Zijn scherp
inzicht en onbuigzaam karakter brachten hem in conflict met conservatieve meerderen die
moesten vaststellen dat de vooruitstrevende Thomson wel heel bijzondere ideeën omtrent
troepenaanvoering had. Deze bekwame en moedige officier werd voor zijn optreden in Atjeh
onderscheiden met de Militaire Willemsorde Vierde Klasse, volgde als militair attaché de
Boeren oorlog in Zuid-Afrika, ontplooide grote activiteiten als politicus, vond zijn einde op
het Albanese strijdtoneel. Soms wordt te veel aandacht gegeven aan de laatste episode van
zijn leven en noemt men hem `Thomson van Albanië'. Daarmee wordt dan eigenlijk onrecht
gedaan aan zijn verdiensten, want vóór zijn optreden in de Balkan had hij bijzonder veel
gepresteerd. De emoties die zijn sneuvelen loswoelden zijn van uit dat perspectief na te
voelen en te begrijpen.

Oorspronkelijk verschenen in ARMAMENTARIA.
Lees verder op: http://www.collectie.legermuseum.nl/sites/strategion/contents/i004547/arma13%20lwjk%20thomson.pdf
_________________

“I hope you live a life you are proud of. If you find that you are not, l hope you have the strength to start all over again.
- F. Scott Fitzgerald
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Percy ToplisGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 16288
Woonplaats: Suindrecht

BerichtGeplaatst: 04 Mrt 2010 15:44    Onderwerp: Reageer met quote

Standbeeld voor majoor Thomson in Groningen

Fragment OVT 30 maart 2003 uur 2 (6,5 min.)
http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/3299530/afleveringen/10359536/items/11229234/

Majoor Thomson was een eigenwijze en briljante militair, die door zijn meerderen werd gevreesd. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog kreeg het neutrale Nederland het verzoek om een vredesmissie naar Albanië te sturen. Thomson leek de aangewezen persoon om de leiding te nemen. Hij kwam in 1914 bij de belegering van Durazzo om het leven. Een reportage van Lejo Siepe over de onthulling in Groningen van een standbeeld van de Nederlandse majoor.
_________________

“I hope you live a life you are proud of. If you find that you are not, l hope you have the strength to start all over again.
- F. Scott Fitzgerald
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Veertien AchttienGeregistreerd op: 14-2-2008
Berichten: 41
Woonplaats: Hilvarenbeek

BerichtGeplaatst: 04 Mrt 2010 19:25    Onderwerp: Reageer met quote

Heb ook nog een paar woorden gewijd aan majoor Thomson in de Veertien Achttien-aflevering over de Albanese schurk Essad Pasha: http://www.mevio.com/episode/216452/088-va-essad-pasha
_________________
Luister week in week uit naar de Eerste Wereldoorlog via www.veertienachttien.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Percy ToplisGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 16288
Woonplaats: Suindrecht

BerichtGeplaatst: 07 Mrt 2010 14:00    Onderwerp: Reageer met quote

Onderscheidingen uit Albanie aan Nederlanders

http://www.onderscheidingenforum.nl/viewtopic.php?f=17&t=2&start=0
_________________

“I hope you live a life you are proud of. If you find that you are not, l hope you have the strength to start all over again.
- F. Scott Fitzgerald
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Percy ToplisGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 16288
Woonplaats: Suindrecht

BerichtGeplaatst: 07 Mrt 2010 14:05    Onderwerp: Reageer met quote

thomson's vredesmissie in albanië...

Majoor Lodewijk Thomson sneuvelde in 1914 tijdens de eerste Nederlandse vredesmissie in Albanië. Een vergeten moment uit onze vaderlandse geschiedenis, dat door de Harense Jolien Berendsen aan de vergetelheid ontrukt is. In eerste instantie was het gewoon historische nieuwsgierigheid die haar dreef, maar gaandeweg heeft ze een volledig eerherstel voor Thomson weten te bewerkstelligen, met als voorlopig hoogtepunt de kranslegging op 15 juni 2004 bij het Thomsonmonument in Den Haag.
Hieronder de uitgebreidere informatie rond die kranslegging.


15 juni 2004 was de negentigste sterfdag van majoor Lodewijk W.J.K. Thomson, die sneuvelde tijdens de uitvoering van de Nederlandse vredesmissie naar Albanië (1913-1914). Hij was de eerste Nederlandse militair die viel tijdens een Nederlandse vredesmissie.

Thomson was in de periode van 1905 tot 1913 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en van 1909 tot 1913 lid van de Haagse gemeenteraad. Vandaar dat zijn monument in Den Haag staat.
Hij was drager van veel Nederlandse ridderorden, waaronder 'Ridder der Militaire Willems-Orde'(1897).

Op 28 november 1912 had Albanië tijdens de Balkanoorlogen van 1912-1913 de onafhankelijkheid uitgeroepen en werd het vervolgens aan alle kanten aangevallen door de buurlanden. Bovendien dreigde er een anarchie van binnenuit te ontstaan. De andere landen van Europa begonnen zich zorgen te maken over een dreigende oorlog.

De grote mogendheden hadden Nederland in 1913 als neutraal land verzocht om officieren naar Albanië te zenden. In totaal gingen er zeventien man naar Albanië. Als vorst van Albanië werd aangezocht Prins Wilhelm zu Wied, achterneef van Koningin Wilhelmina. Opzet van de Nederlandse ''vredesmissie'' was om een Albanese gendarmerie te vormen, zodat het land zichzelf zou kunnen verdedigen.

Toen twee weken na de dood van Thomson het schot in Sarajevo klonk op 28 juni 1914, duurde het nog maar een paar weken voordat de algehele mobilisatie werd afgekondigd in het grootste deel van Europa.
De Nederlandse militairen keerden eind juli 1914 terug naar hun garnizoensplaatsen, twee gevangengenomen officieren volgden in september 1914.

Ondertussen was het stoffelijk overschot van Thomson door de kruiser HrMs 'Noord-Brabant' uit Albanië opgehaald. Op 16 juli 1914 werd majoor Thomson met groot militair vertoon herbegraven op de Zuiderbegraafplaats in Groningen. Zijn weduwe en hun enig kind Maria van 14 jaar oud woonden daar vlakbij. Dat was het einde van deze missie, die vervolgens bijna helemaal vergeten werd doordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

De Thomson Foundation organiseert deze herdenkingsceremonie niet alleen ter herdenking van majoor Lodewijk W.J.K. Thomson, maar ook als postuum eerbetoon aan de andere zestien vergeten deelnemers aan deze ''vredesmissie'', die bestond uit:

Generaal-majoor Willem J.H .de Veer, 1ste luitenant Gerard A. Mallinckrodt, majoor Wouter de Waal, majoor Hugo J. Verhulst, majoor Henri J.L. Kroon, majoor Lucas Roelfsema, majoor Joan E. Snellen van Vollenhoven, majoor Johan M. Sluys, kapitein Carel de Iongh, kapitein Jetze Doorman, kapitein Jan Fabius, kapitein Julius H. Sonne, kapitein Hendrik G.A. Reimers, kapitein Jan H. Sar, Officier van gezondheid Tiddo Reddingius en de sergeant-verpleger Jan van Vliet. Een burgerarts, F. de Groot, ging op eigen gelegenheid mee.

Vorig jaar 28 maart 2003 is het de Thomson Foundation gelukt om het Thomsonbeeld in Groningen herplaatst te krijgen met een feestelijke ceremonie, waarbij de Albanese minister van Defensie namens de President van Albanië postuum Thomson de hoogste onderscheiding; de ''Gouden Adelaar'', uitreikte en overhandigde aan een achterkleinzoon van Thomson.

Vervolgens brachten wij in mei / juni 2003 op verzoek van de Albanese Vrienden van Thomson een bronzen replica van het Groninger Thomsonborstbeeld naar Albanië, ter vervanging van het vernietigde Thomsonmonument te Durres, waar Thomson ereburger van de stad is sinds het jaar 2000. Het Albanese Parlement hechtte goedkeuring aan het besluit om de nieuwe Militaire Academie voor onderofficieren in Tirana naar Thomson te vernoemen. Sindsdien is er een samenwerkingsverband met de Koninklijke Militaire School te Weert.

Later in het jaar zal er hopelijk een Thomsonbeeld onthuld worden als onderdeel van de Historische Verzameling van de KMA te Breda. Ons streven bij al deze activiteiten is er op gericht om de Albanië-missie aan de vergetelheid te ontrukken en te verankeren in het nationaal collectief geheugen. "Immers het verleden is een publiek bezit en bovendien ons publieke kapitaal bij uitstek en als men de toegang tot dat kapitaal verliest, krijgt men een armoedige samenleving", aldus de Groninger historicus Ernst Kossmann.

Mochten er mensen zijn die over enige informatie beschikken t.a.v. deze Nederlandse vredesmissie 1913-1914 naar Albanië, dan verzoeken wij hen contact op te nemen met de voorzitter van de Thomson Foundation: Jolien T.C. Berendsen-Prins, 050-5348522 of jolien.berendsen.prins@planet.nl


Extra
Thomson was drager van veel Nederlandse ridderorden, waaronder 'Ridder der Militaire Willems-Orde'(1897), Ridder in de Orde van Oranje Nassau met de Zwaarden (1903), Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (1913), Ridder in de Orde van het Zwaard (in 1913 door de koning van Zweden geschonken) en Officier in de Orde van het Legioen van Eer, in 1911 geschonken door de President der Franse Republiek. Werd door Prins Wilhelm zu Wied, M'brett, de nieuwe vorst van Albanië sinds 7 maart 1914, in de Orde van de Zwarte Adelaar van Albanië opgenomen op 26 maart 1914. De Orde van Danilo uit Montenegro (hij was daar Miltair waarnemer gedurende de Balkanoorlogen). Idem voor Griekenland de Orde van de verlosser en herinneringsmedaille van de Grieks-Turkse Oorlog 1912-1913. Nog vele andere onderscheidingen had Thomson gekregen, o.a. in Nederland Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven, het Offficierskruis voor langdurige werkelijke dienst, de zilveren erepenning ivm zijn schenking aan 's Rijks Wetenschappelijke en kunstverzamelingen (1912) en postuum juni 1914 de ''Komturklasse mit Stern'' en hij is sinds 2000 ereburger van de stad Durres in Albanie en kreeg postuum in Groningen op 28-3-2004 de Gouden Adelaar van Albanie van de president voor buitengewone inzet voor de Republiek Albanie uit handen van de Albanese Min.van Def. Pandeli Majko.

THOMSON EN DE dRAAK

Naar de brug, naar de brug,
Spoedt u derwaarts, o mannen!
Brengt uw wapenstukken – slagzwaarden, houwdegens, mortieren.
Want de Draak is opgestaan, duister als de nacht;
Met vliegend vaandel, bezoedeld met bloed,
Trekt hij, wrede wandaden plegend, uit Shjak naar Durrës op.

Jij Ottomaans Serpent!
Jij Gesel van de rampspoed!
Nu je genoeg hebt van Grieken, Serviërs en Bulgaren,
Kom je, nog immer bloeddorstig, op Albaniërs af,
Als een kronkelend voortglijdende slang, alom deernis
Ten toon spreidend, maar arglistig tot op het bot.

De verdelgde Draak ...
Door Thomson te Vlorë
Voor het eerst aanschouwd, waar op vier maal honderd vleugels
Hij oprees uit de zee, dat Ottomaans gedrocht.
Maar Thomson dwong hem op de knieën, zijn machtige hand
Wrikte het zwaar beproefde vaderland uit zijn klauwen los.

Voor Durrës overwon
Thomson hem ten tweeden male,
Plette hij hem de kop met geschutvuur van de tinnen,
Dwong hij Essad Pasja zijn heerschappij prijs te geven.
Van alle kracht beroofd, werd hij teruggedreven tot in zee,
Met mokerslagen die doel troffen en vermorzelden.

De verslagen Draak...
Al was hij dan volledig te schande gemaakt,
Hij herwon zijn kracht, en keerde – over land nu – naar Durrës weer.
Eens te machtiger dook hij op in het moerasland bij de brug;
De misleide Albaniër, evenwel, was naar de kust opgerukt,
Zodat zijn strijdbanier vertrapt werd, zijn maagschap afgeslacht.

Opnieuw trad hij voor ons in het krijt,
De onverschrokken held, ten derden male nu;
Met schietgerei en wapentuig, vuurmonden en sabels,
Reed Thomson uit, de in zo menig koninkrijk vermaarde.
Als door de hemel gezonden, het tweesnijdend zwaard vast in de hand,
Reed hij op de bende trouwelozen in, op hen die het eigen volk verrieden.

Tot tweemaal toe wist hij te zegevieren,
De Draak te breidelen, hem weg te vagen.
Maar hij herrees opnieuw, en bond de strijd weer aan.
“Halt!”, riep hij uit, “houd halt jij!”, en hij stormde op hem toe.
Zo kwam hij dan te sneven, het Ondier in zijn opmars stuitend,
Die krijgsheld van verre, die voor ons het leven liet.

Van de brug, van de brug
Trekt gij u terug, o mannen?
Gij vliedt van hier, maar zijn schim houdt moedig stand,
Het onstuimig Serpent verschrikkend en verjagend.
Aldus blijft de brug bewaakt, alzo wordt zij beschut:
Door een wachter die verzaakt noch versaagt.

Naar de brug, naar de brug,
En beween, o mannen,
De ongelukkige Thomson, die gij – ja, gijlieden zelf! – hebt omgebracht;
Hem die gij niet volgen dorst, maar eenzaam en alleen het lot liet tarten,
Die onvervaard de dood tegemoet trad – voor ons,
Voor ú, vermaledijden, die uw land niet waarlijk lief hebt.

Fan S. Noli, Thomsoni dhe Kulçedra
[orig. Albanees (1914), vert. dr M.M.H Bax (2003)]


http://www.moorsmagazine.com/actualia/thomson.html
_________________

“I hope you live a life you are proud of. If you find that you are not, l hope you have the strength to start all over again.
- F. Scott Fitzgerald
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 27 Jan 2014 16:18    Onderwerp: Reageer met quote

Vechtmissie Nederlandse militairen in Albanië 1913-1914.
Edwin Ruis.Vechtmissie is een boek vol actie, intrige en zonderlingen over wat onterecht bekend staat als Nederlands eerste belangeloze internationale vredesmissie.

Honderd jaar geleden, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, laat Nederland zich verleiden tot een militaire opbouwmissie in het zojuist onafhankelijk geworden Albanië. Een groep officieren onder leiding van generaal-majoor Willem de Veer en majoor Lodewijk Thomson reist af naar het door krijgsheren en intriganten verscheurde Balkanland.

Tegelijkertijd wordt de nauw aan de Oranjes verwante Duits-Nederlandse prins Wilhelm zu Wied door de grote mogendheden als uit het niets aangewezen als soeverein vorst van Albanië. Hij blijkt een ongelukkige keuze.

Terwijl romantici Albanië zien als een oriëntaals sprookjesland, steken de Nederlanders zich in een wespennest dat ze niet begrijpen en waar niemand is te vertrouwen. Ze moeten onder een vreemde vlag hard vechten tegen ultranationalistische Grieken en boze moslimfundamentalisten: een gevaarlijke en ondankbare taak. En dat in de licht ontvlambare Balkan, waar spoedig het startschot voor een bloedige wereldoorlog zal worden gegeven. Niet iedereen zal ongeschonden in Nederland terugkeren.
Vechtmissie verschijnt bij Just Publishers en is voor €24,95 te koop via de reguliere boekhandel, webwinkels en de auteur: stuur me een mail met naam en adres. Indien gewenst met krabbel en opdracht. Betalen via PayPal mogelijk.


http://struikgewas.blogspot.nl/p/blog-page.html
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 27 Jan 2014 18:23    Onderwerp: Reageer met quote

De stad Den Haag heeft een laan naar Thomson genoemd... Laughing
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Percy ToplisGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 16288
Woonplaats: Suindrecht

BerichtGeplaatst: 14 Jun 2014 10:28    Onderwerp: Reageer met quote

Vandaag in de boekenbijlage van De Volkskrant, een artikel door Sander van Walsum van twee pagina's (op tabloidformaat) over Lodewijk Thomson, genaamd "De mediamajoor".

De inleiding: "Binnenkort heeft hij zijn buste in de senaat: Lodewijk Thomson, in 1913 betrokken bij Nederlands eerste vredesmissie. Vanwaar deze hernieuwde belangstelling? En waarom opnieuw verhit debat?"

"De Volkskrant", 14/15 juni 2014, 3 euro.
_________________

“I hope you live a life you are proud of. If you find that you are not, l hope you have the strength to start all over again.
- F. Scott Fitzgerald
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
NykleGeregistreerd op: 16-1-2009
Berichten: 41
Woonplaats: Leeuwarden

BerichtGeplaatst: 21 Jun 2014 11:30    Onderwerp: Reageer met quote

Over Lodewijk Thomson gesproken: in mijn familie gaat het verhaal de ronde dat mijn overgrootvader ooit als militair in de slaapzaal lag naast de latere Minister President (in WOII) Pieter Sjoerds Gerbrandy.
In 1905 zaten zij inderdaad in hetzelfde legeronderdeel, en Gerbrandy heeft later nog een paar bladzijden in zijn memoires gewijd aan de periode dat hij onder Thomson diende. Een grappig stukje waarin ook duidelijk wordt hoe onzinnig sommige manoeuvres waren volgens Thomson, die veel meer ervaring met conflictsituaties had:

http://i1247.photobucket.com/albums/gg636/Nykle/Ebay/LThomson_zpsc7e01cd6.png

http://i1247.photobucket.com/albums/gg636/Nykle/Ebay/LThomson2_zps908b0e9d.png

http://i1247.photobucket.com/albums/gg636/Nykle/Ebay/LThomson3_zps8b92c7e2.png
_________________
Eindelijk weer eens een week verlof, noem je dat geen reuzenbof?
Mijn kepi staat schuin op mijn kop, en toch heb ik geen borrel op.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group