Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Vluchtoord te Uden - Een Belgisch dorp op de Udense Heide

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2008 12:14    Onderwerp: Vluchtoord te Uden - Een Belgisch dorp op de Udense Heide Reageer met quote

Op de Brabantse heide midden in de Peel verdubbelde plots het inwoneraantal van Uden. Ruim 4 jaar was hier een Belgisch dorp gevestigd.

Ik ben persoonlijk geboren in Veghel, en heb altijd in Zeeland gewoond. Jarenlang ben ik via de 'Belgenlaan' naar mijn middelbare school gefietst. Tot voor kort wist ik daar zelfs de reden niet van.

Een kampbewoner verteld:

Vluchtoord Uden
Op 20 april 1915 bracht ik een groep bewoners van vluchtoord Hontenisse naar Uden. Het was een lange reis. Van Kloosterzande naar Walsoorden te voet. Van Walsoorden naar Hansweert met de provinciale boot, van Hanweert naar Vlake, met de tram van Vlake tot Tilburg. Van Tilburg naar Boxtel, van Boxtel naar Uden. Van uden naar het vluchtoord toe, op de grens van de gemeente Zeeland.

De eerste indrukken: uitgestrekt en groot. Komt aan deze ballingentocht geen einde? In zo'n afgelegen plaats zo dichtbij Duitsland. Vreemde gezichten en nieuwe wetten, en wat was het hier groot!

Een heusch post- telegraaf en telefoonkantoor, ene winkel, een electrische centrale, een kapperswinkel, een kerkje met klokje en scholen, welke allemaal eigen straatnamen en nummers hadden. Stralende lentezon, vrolijk versgekleurd hout, en heerlijk geurend eten.

En de kampauto, eindelijk een 'werkenlijken' chaufeur nog wel uit Amsterdam. (Hontenisse had een Antwerpse schilder als chaufeur).

Op de Udense heide was in enkele weken een formeel dorp te zijn opgerezen, waar het niet gemakkelijk was de weg te vinden, en de jeudige lenterisheid zijn glans legde...

Het kamp wordt in 2 maanden tijd opgebouwd. Op 17 december verlaat de Regeeringsleider Hontenisse, (1914), om de voorbereidingen te treffen. Een tiental dagen later komen de schetsen aan van de Inspecteur voor Volkshuisvesting. 14 dagen later komen de zware wagens met hout aan, naar het afgelegen stuk heidegrond. Zo'n 35 hectaren. En 18 februari kon het vluchtoord worden geopend voor 10.000 personen.

De inrichting was rudimentair: de heidestruiken waren nog niet afgesleten en bij ongewone regenval plaste het water tot kleine meertjes, en dreigde soms de barakken te overschrijden. De naam 'waterweg' werd hierdoor als een blijvende herinnering aan gekoppeld.

De eerste bewoners hadden een hard bestaan in de februari koude. De matrassen lagen op de grond en de koude oosten wind sneed door de barakken.

Het kamp ligt ten zuiden op de weg van Uden naar Zeeland, en bestaat uit drie groote gedeelten, welke naar hun ligging heten. Westwijk, Oostwijk, en zuidwijk. Dwars erdoorheen loopt, van noord naar zuid, de middenweg.

Een belangrijke bron voor mijn informatie tot nu toe is het boek


"Belgie in Nederland 1914 - 1919" geschreven door René Verheyen. Hij was een belangrijk ambtenaar in dat kamp en later professor aan de Universiteit van Luik. Meer informatie over hem vind je op:

http://www.erfgoedhuis-kortenberg.be/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2008 19:29    Onderwerp: Reageer met quote

Enkel het oude huisje voor de stroomvoorziening staat er nog, en verder ligt het in een prachtig natuurgebied. Maar van het oude vluchtelingenkamp is nog weinig tastbaars behalve de herinnering.

Echter men organiseert ieder jaar 'Belse Fiste' met diverse culturele activiteiten. De bedoeling is, om met steun van de Udense schooljeugd en vrijwillers een aantal barakken terug op te bouwen. Onder andere voor educatieve doeleinden, en dat het fenomeen vluchteling niet automatisch aan Rita Verdonk gekoppeld moet worden, maar dat wij allen plots hulpbehoevend kunnen worden.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 27 Apr 2008 11:38    Onderwerp: Reageer met quote

Geheel naar voorbeeld uit het boek van Rene Verdeyen heb ik een reconstructie gemaakt van het reglement van orde dat men destijds gebruikte.

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 28 Apr 2008 12:12    Onderwerp: Reageer met quote

Meer informatie?

Massa's: >50 kranten artikelen, een boek, een enorme berg foto's en in Uden bij de heemkunde kan je een maquette + gebruiksvoorwerpen vinden.

De bedoeling van de organisatie in Uden is om een culturele brug met Vlaanderen te creëren:

- Organisatie van lezingen / filmavond met authentieke beelden uit het kamp zelf.
- Activiteiten voor kinderen (Optreden Belgische clown)
- Maar ook verwijzing naar de activiteiten die destijds in het kamp plaatsvonden: wielerkoersen, toneelvoorstellingen, vieringen van koninginnedag etc.

Wat we zoeken: Vlaamse / Nederlandse culturele organisaties die het interessant vinden rond dit thema te werken, en een stukje vergeten historie te doen herleven. Maar ook mensen van dit forum met meer informatie over het kamp:
- Waar zijn al die houten huisjes gebleven?
- Wat is er van de vluchtelingen geworden?

We weten dat een aantal huisjes naar Nederlands-Limburg zijn gegaan. Dat er krantenartikels waren met de verkoop. (Ik zal die ook eens in dit topic plaatsen) En dat er hout aan Frankrijk is verkocht.

Momenteel is de gemeente Uden, samen met de organisatie het oude PNEM-huisje aan het opknappen en ombouwen tot een klein theater zaaltje, waar Vlaamse gezelschappen welkom zijn. Verder wil men de oude Wielerbaan weer in gebruik nemen en een vriendschappelijk match organiseren. Tevens is men bezig met de aanleg van een openlucht theater voor voorstellingen.

Nog dit jaar wil ik ook in West-Vlaanderen een filmavond / lezing organiseren over dit onderwerp om ook Vlaanderen bij dit stuk gezamelijke historie te betrekken.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 28 Apr 2008 19:50    Onderwerp: Reageer met quote


Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 28 Apr 2008 22:15    Onderwerp: Reageer met quote

Uit het vluchtoord Uden

De gezondheidstoestand in het vluchtoord laat veel te wenschen, de eens besmettelijke ziekte volgt de andere. Ook de gevreesde tuberkulose breidt zich meer en meer uit. Voor de longlijders is in het vluchtoord een sanatorium ingericht; in den laatsten tijd ontvangen wij vandaar veel klachten. Een groot deel der voor zieken bestemde pap en melk wordt hun onthouden en aan niet-zieken weggegeven. Eten laat men soms bederven en giet het daarna in de goot. Dezer dagen heeft men een heelen emmer zich nog in goeden toestand bevindend vleesch weggegooid. De verplegingsdienst, de politie en het bestuur van het vluchtoord zijn van dat feit op de hoogte gebracht. Toch werd eenzelfden dag weer een schotel mosselen weggegooid. Een en ander is een gevolg ervan dat de geneeskundige dienst mistgetast heeft en degene die aan het hoofd van het sanatorium is geplaatst. Om op alles voorbereid te wezen stonden in de mazelenzaal altijd omtrent twee kruiwagens kolen. Dezer dagen kwam een kontroleur van de verplegingsdienst op de zaal, het gevolg was dat de kolen daar weg moesten met behulp van de politie. Maar aan de woning van dezen kontroleur zijn een zestal kruiwagens kolen. Waarom daat de politie deze niet weghalen? Door dezelfde kontroleur worden uit de typhuszaal de door de zieken gebruikte borden, koppen, vorken en lepels weggehaald zonder dat zij ontsmet waren naar het magazijn gebracht om opnieuw aan de vluchtelingen uitgegeven te worden.Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
IeperietGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 471
Woonplaats: Westerlo be.

BerichtGeplaatst: 29 Apr 2008 9:16    Onderwerp: Reageer met quote

Werkeijk de vergeten tijd van vroeger zoals het toen was......mooie herinnering aan een zielige tijd.
_________________
_________________

Per ignem vincimus.
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Werkgroep Vluchtoord-UdenGeregistreerd op: 30-4-2008
Berichten: 3
Woonplaats: Uden

BerichtGeplaatst: 30 Apr 2008 14:32    Onderwerp: Boek over Vluchtoord-Uden Reageer met quote

Een goed en waardevol initiatief van Peter van den Heuvel om hier een forum te beginnen over Vluchtoord-Uden - Een Belgisch dorp op de Udense Heide. Wij zullen komende tijd zoveel mogelijk informatie geven over onze werkzaamheden als Werkgroep Vluchtoord-Uden. Hierbij alvast een verwijzing naar het boek van H.M. van den Elsen, waarin een hoofdstuk over het Vluchtoord.

De Hoeven en het Vluchtoord
Auter: H.M. van den Elsen
Druk: Drukkerij Uitgeverij De Winter B.V.
ISBN 90-806704-1-3

Op de website http://www.pixagogo.com/2704894732 vind je een beeld van de pagina's over Vluchtoord-Uden die hier zijn geplaatst ten behoeve van het onderwijs.
_________________
Tijdens WO1 woonden 14.000 Belgische vluchtelingen bij het Nederlandse dorp Uden. Van de vele noodwoningen, werkplaatsen en culturele activiteiten is niets tastbaars overgebleven, behalve de vervallen wielerbaan. Werkgroep Vluchtoord-Uden gaat nu documentatie verzamelen en bijeenkomsten organiseren.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 01 Mei 2008 9:52    Onderwerp: Reageer met quote

Dank aan de reactie van het vluchtoord Uden, dat zijn sympathieke woorden.

Nog een artikel uit de krant van december 1917:

De vluchtelingenkampen.

Men schrijft ons uit het vluchtoord Uden:
De plotseling ingetreden koude maakt het leven in de vluchtelingenkampen onhoudbaar. De barakken zijn in slechten toestand. Er zijn weinig cabiens waar wind en regen geen toegang hebben. De chef van den verplegingsdiens heeft dan ook dezer dagen gelast een derde stoof (kachel) te zetten, maar de ambtenaar die met de leiding van het vluchtoord is belast, oordeelde dat er geen plaats was en dus gebeurde het niet. Nochtans was er in 16 van de 31 woonbarakken wel plaats. Het ware te wenschen dat zoo spoedig mogelijk voor eene doelmatige verwarming zorg gedragen werd en dat men alle vluchtelingen daarvan liet genieten, inplaats van de vriendjes alleen.


Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 01 Mei 2008 10:13    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
voor de opvang van militairen moest 53 miljoen betaald worden door België, (conform het verdrag van 1907) dit bedrag is uiteindelijk in 1937 betaald.
Voor de opvang van burgers waren de kosten 45 miljoen, hiervoor is geen rekening ingediend en dit bedrag is dus nooit betaald. Ik neem aan dat als humanitaire geste gebeurd is.
Totale kosten dus 98 miljoen, waarvan 45 miljoen niet betaald zijn.

En wat uit de post van Mark blijkt: ook de andere landen hebben betaald voor geinterneerde soldaten.


Uit:
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=211961#211961
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 01 Mei 2008 10:13    Onderwerp: Reageer met quote

In die tijd zag men dat anders. Men rekent een 'gast' niet zijn kosten aan. Echter het heeft de Nederlandse overheid een aanzienlijk bedrag gekost. (Miljoenen guldens)

Er werden in het kamp verschillende typen huizen gemaakt, een aantal speciaal gemaakt om na de oorlog snel naar Belgie als opvang te kunnen dienen. Het schooltje heeft gediend als noodoplossing in Limburg.

Echter direct na de oorlog stelde de Belgische regering zich nogal 'cru' op, men eiste grondgebied van Nederland (Limburg en Zeeuws-Vlaanderen) En over de rekening werd niet gesproken. Echter de Belgische minister was tijdens de oorlog wel gast in het kamp te Uden.

Een vreemde situatie waar ik graag meer over wil leren. Iedereen die er bronnen over heeft: dank u wel!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 01 Mei 2008 16:37    Onderwerp: Reageer met quote

Dat was minister Poullet, de minister die zorgde voor scherpe verhoudingen tijdens de gesprekken van Versailles (als ik het goed heb). Hij wilde compensatie van Nederland voor de passieve rol.

Maar iedereen die er meer over kan vertellen: laat u horen.


Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
pierrevandalenGeregistreerd op: 5-6-2008
Berichten: 5

BerichtGeplaatst: 05 Jun 2008 17:58    Onderwerp: circus Henri van Bever Reageer met quote

Volgens overlevering heeft Henri "" Peetje " van Bever samen met zijn vrouw Marie Therese Maes ook in het vluchtoord te Uden verbleven. ZIj zijn daar opgehaald door Johann August Prescher. Johann August is de vader van Helena van Bever. Zij richtte samen met haar man August Brinkhuizen (later Prescher) het beroemde nederlandse circus van Bever op.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 07 Jun 2008 11:49    Onderwerp: Reageer met quote

Heel interessant, pierrevandalen, Hopelijk weet je er ons meer over te vertellen, ik heb je al een PM gestuurd.


Verder heb ik er twee nieuwe aanwinsten bij:
Dat boek had ik al in bruikleen van de werkgroep in Uden, maar nu heb ik zelf ook een exemplaar. Weliswaar geen hardcover, maar toch zeer interessant.

En nog een tweede dat ik nog niet gelezen heb:


Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 17 Jun 2008 9:13    Onderwerp: Reageer met quote

Het boekje 'Schetsen van het Vluchtoord Uden' is zo enorm broos, dat ik alle pagina's gescanned heb. Netjes het contast opgepoest en rechtgezet. Vervolgens met ABBY FineReader 9.0 een OCR gedaan, en ik moet zeggen een geweldig stuk software. Alleen had hij hier en daar wat moeite met de spelling van 90 jaar geleden.

Mijn eerste test met Omnipage Pro for Mac, liep volledig in het honderd. Dus zeker een tip voor mensen die hier ook mee bezig zijn.


Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 11 Jul 2008 16:06    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.ieperblogt.be/node?destination=node
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 21 Sep 2008 17:33    Onderwerp: Reageer met quote

Film avond met 100 jaar oude film over Vluchtoord Uden

Film avond met 100 jaar oude film over Vluchtoord UdenEen echte Hollander komt ons verhalen over een stukje Belgische geschiedenis dat in Nederland ligt. Zijn verhaal ondersteunt hij met een unieke, bijna honderd jaar oude film van Belgen die in ‘zijn’ dorp neerstreken.

De vluchtelingen kwamen met velen, minstens een miljoen Belgen vluchtten naar Nederland ten tijde van de ‘Grote Oorlog. Als in oktober 1914 de vesting Antwerpen valt laten veel Belgen huis en haard achter en zoeken een veilig heenkomen bij de noorderburen. De Nederlandse regering ziet het als haar broederplicht om al deze mensen onderdak te bieden. Een hele klus, want Nederland telt in die tijd nog slechts 6 miljoen inwoners.

In het Noord-Brabantse Uden een plaatsje boven Eindhoven wordt een kamp ingericht waar 14.000 Belgen een goed onderkomen vinden. In de lommerrijke beschutting van de bossen tussen Uden en Zeeland bouwen de Belgen eerst, hoe kan het ook anders, een wielerbaan.

De wielerbaan is er nog steeds, net als de herinnering aan het villapark waar de Belgen woonden en werkten. Een straatnaam op die plek houdt de historie levend:
de Belgenlaan.

Op uitnodiging van de Cultuurraad Deerlijk komt Pièrre van Diepenbeek, van de heemkundekring Uden op 6 november vertellen over dit gezamenlijk stuk geschiedenis en hoe dat in Uden nog steeds voortleeft in de vorm van De Belse Fiste. Er is inmiddels een levendige samenwerking ontstaan tussen Deerlijk en Uden om samen nog meer feiten en anekdotes uit het verleden op te diepen.


6 november 2008 O.C d’Iefte - Deerlijk (W-VL) - België


Deze film is pas onlangs terug ontdekt, en bestaat uit een half uur originele opnamen van het vluchtelingen kamp te Uden.

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 08 Nov 2008 17:32    Onderwerp: Reageer met quote

Een krantenartikel uit 1915 over het bezoek van Poullet:
Quote:
De Belgische minister van Wetenschappen, Mr. Poulet, is komen kijken en was zeer tevreden. Het is hier nog erger dan in een college. De bel luidt als weer de klas gaat beginnen, en van 8 uren ’s morgens tot 8 uren ’s avonds zijn de klassen vol met studenten. Er zijn 20 klassen en er gaan zoo rond de 4.000 soldaten naar school. Doet gij ook maar goed uw best.’ De minister aan wie Néotaire refereerde, was Prosper Poullet, minister van Wetenschap en Kunsten van 1911 tot 1918. In juni 1916 bezocht deze ook nog een vluchtelingenoord voor Belgische burgers in Gouda.


http://www.vluchtoord-uden.nl/Berichten/Artikelen/2014/3/10_Belgenkampen_in_Nederland.html
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 22 Feb 2015 10:57    Onderwerp: Reageer met quote

PvdHeuvel @ 21 Sep 2008 17:33 schreef:
Film avond met 100 jaar oude film over Vluchtoord Uden

Film avond met 100 jaar oude film over Vluchtoord UdenEen echte Hollander komt ons verhalen over een stukje Belgische geschiedenis dat in Nederland ligt. Zijn verhaal ondersteunt hij met een unieke, bijna honderd jaar oude film van Belgen die in ‘zijn’ dorp neerstreken.

De vluchtelingen kwamen met velen, minstens een miljoen Belgen vluchtten naar Nederland ten tijde van de ‘Grote Oorlog. Als in oktober 1914 de vesting Antwerpen valt laten veel Belgen huis en haard achter en zoeken een veilig heenkomen bij de noorderburen. De Nederlandse regering ziet het als haar broederplicht om al deze mensen onderdak te bieden. Een hele klus, want Nederland telt in die tijd nog slechts 6 miljoen inwoners.

In het Noord-Brabantse Uden een plaatsje boven Eindhoven wordt een kamp ingericht waar 14.000 Belgen een goed onderkomen vinden. In de lommerrijke beschutting van de bossen tussen Uden en Zeeland bouwen de Belgen eerst, hoe kan het ook anders, een wielerbaan.

De wielerbaan is er nog steeds, net als de herinnering aan het villapark waar de Belgen woonden en werkten. Een straatnaam op die plek houdt de historie levend:
de Belgenlaan.

Op uitnodiging van de Cultuurraad Deerlijk komt Pièrre van Diepenbeek, van de heemkundekring Uden op 6 november vertellen over dit gezamenlijk stuk geschiedenis en hoe dat in Uden nog steeds voortleeft in de vorm van De Belse Fiste. Er is inmiddels een levendige samenwerking ontstaan tussen Deerlijk en Uden om samen nog meer feiten en anekdotes uit het verleden op te diepen.


6 november 2008 O.C d’Iefte - Deerlijk (W-VL) - België


Deze film is pas onlangs terug ontdekt, en bestaat uit een half uur originele opnamen van het vluchtelingen kamp te Uden.
De linkjes werken niet meer, maar ik heb wel dit kunnen vinden:
http://www.vluchtoord-uden.nl/Film.html
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 22 Feb 2015 11:00    Onderwerp: Reageer met quote

PvdHeuvel @ 17 Jun 2008 9:13 schreef:
Het boekje 'Schetsen van het Vluchtoord Uden' is zo enorm broos, dat ik alle pagina's gescanned heb. Netjes het contast opgepoest en rechtgezet. Vervolgens met ABBY FineReader 9.0 een OCR gedaan, en ik moet zeggen een geweldig stuk software. Alleen had hij hier en daar wat moeite met de spelling van 90 jaar geleden.

Mijn eerste test met Omnipage Pro for Mac, liep volledig in het honderd. Dus zeker een tip voor mensen die hier ook mee bezig zijn.
Die heb ik ook teruggevonden:
http://www.vluchtoord-uden.nl/Schetsen/Woning.html
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 22 Feb 2015 11:10    Onderwerp: Reageer met quote

PvdHeuvel @ 27 Apr 2008 11:38 schreef:
Geheel naar voorbeeld uit het boek van Rene Verdeyen heb ik een reconstructie gemaakt van het reglement van orde dat men destijds gebruikte.REGLEMENT VAN ORDE

http://www.vluchtoord-uden.nl/Verdeyen/Orde.html
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 22 Feb 2015 11:13    Onderwerp: Re: Boek over Vluchtoord-Uden Reageer met quote

Werkgroep Vluchtoord-Uden @ 30 Apr 2008 14:32 schreef:
Een goed en waardevol initiatief van Peter van den Heuvel om hier een forum te beginnen over Vluchtoord-Uden - Een Belgisch dorp op de Udense Heide. Wij zullen komende tijd zoveel mogelijk informatie geven over onze werkzaamheden als Werkgroep Vluchtoord-Uden. Hierbij alvast een verwijzing naar het boek van H.M. van den Elsen, waarin een hoofdstuk over het Vluchtoord.

De Hoeven en het Vluchtoord
Auter: H.M. van den Elsen
Druk: Drukkerij Uitgeverij De Winter B.V.
ISBN 90-806704-1-3

Op de website http://www.pixagogo.com/2704894732 vind je een beeld van de pagina's over Vluchtoord-Uden die hier zijn geplaatst ten behoeve van het onderwijs.


Linkje werkte niet meer, hier het nieuwe linkje:
http://www.vluchtoord-uden.nl/Het_Vluchtelingenkamp/Heide.html
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 22 Feb 2015 11:20    Onderwerp: Reageer met quote

PvdHeuvel @ 28 Apr 2008 19:50 schreef:Jammer genoeg doen de plaatjes het niet meer, maar op google afbeeldingen staat een hele verzameling.

Vluchtoord
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 22 Feb 2015 11:27    Onderwerp: Reageer met quote

Uden staat stil bij rol als vluchtoord WOI
Het is een ietwat vergeten hoofdstuk uit de vaderlandse geschiedenis: de opvang van bijna een miljoen vluchtelingen in ons land tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nederland was neutraal, maar besteedde ruim 3,5 miljoen gulden (vele tientallen miljoenen euro's nu) aan de opvang van vluchtelingen, vaak Belgen.

De Brabantse gemeente Uden staat de komende maanden stil bij de rol die de stad destijds had. Vluchtoord Uden was een van de vier grote opvangkampen in Nederland. Vanaf februari 1915 tot 1919 verbleven er zo'n 15.000 vluchtelingen.

Terughoudend

In een klap verdubbelde zo het aantal inwoners. De huidige burgemeester van Uden, Henk Hellegers, die een boek schreef over het vluchtelingenkamp, zegt dat de Udenaren daar toentertijd niet allemaal even blij mee waren. "Nee, natuurlijk niet. De Udenaren reageerden aanvankelijk erg terughoudend, maar ja, wat wil je, tienduizend mensen uit het buitenland die hier kwamen wonen."

Volgens Hellegers ging Uden toch akkoord, omdat de opvang van vluchtelingen financieel voordelig was. "Het bracht geld in het laatje, er moest gebouwd worden, dat leverde banen op. Kortom, het was goed voor Uden."

Tentoonstelling

In Uden is vanaf dit weekeinde een tentoonstelling te zien met maquettes van de barakken van destijds, politieke oorlogsprenten en foto's en films over het dagelijks leven in het kamp.

Volgende week zaterdag wordt een monument onthuld. Vanaf begin maart plaatst de gemeente informatieborden over de Eerste Wereldoorlog en komen er speciale wandelroutes over de geschiedenis van 100 jaar geleden.

Foto's en filmpje:
http://nos.nl/artikel/2020595-uden-staat-stil-bij-rol-als-vluchtoord-woi.html
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 22 Feb 2015 11:38    Onderwerp: Reageer met quote

Jammer dat nergens in dat stuk staat dat er vooraf al heel veel gedaan en verzameld is. Door bovenstaande heren en door
http://www.vluchtoord-uden.nl/
Die worden ook nergens vermeld.

Heren, dames, hulde voor het jarenlange werk poppy
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 22 Feb 2015 11:43    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.vluchtoord-uden.nl/Home.html Ik hoop dat zo nog wel werkt...
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Werkgroep Vluchtoord-UdenGeregistreerd op: 30-4-2008
Berichten: 3
Woonplaats: Uden

BerichtGeplaatst: 22 Feb 2015 12:07    Onderwerp: Reageer met quote

Yvonne @ 22 Feb 2015 11:43 schreef:
http://www.vluchtoord-uden.nl/Home.html Ik hoop dat zo nog wel werkt...


De website Vluchtoord-Uden.nl zal vooralsnog wel in tact blijven, maar voor deskundige informatie over Vluchtoord Uden kun u voortaan terecht bij
Udens burgemeester Henk Hekking Hellegers: postbus83@uden.nl
_________________
Tijdens WO1 woonden 14.000 Belgische vluchtelingen bij het Nederlandse dorp Uden. Van de vele noodwoningen, werkplaatsen en culturele activiteiten is niets tastbaars overgebleven, behalve de vervallen wielerbaan. Werkgroep Vluchtoord-Uden gaat nu documentatie verzamelen en bijeenkomsten organiseren.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 22 Feb 2015 13:28    Onderwerp: Reageer met quote

Werkgroep Vluchtoord-Uden @ 22 Feb 2015 12:07 schreef:
Yvonne @ 22 Feb 2015 11:43 schreef:
http://www.vluchtoord-uden.nl/Home.html Ik hoop dat zo nog wel werkt...


De website Vluchtoord-Uden.nl zal vooralsnog wel in tact blijven, maar voor deskundige informatie over Vluchtoord Uden kun u voortaan terecht bij
Udens burgemeester Henk Hekking Hellegers: postbus83@uden.nl

Jammer dat het zo moet gaan toch?
Voor al jullie harde werk een grote pluim! poppy
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 22 Feb 2015 14:41    Onderwerp: Reageer met quote

Deze maand nog is er een afspraak in Uden, en worden er weer zaken in gang gezet.

Ik heb eigenlijk nog veel foto's en digitale informatie over Uden/Vluchtoord, maar weet eigenlijk niet wat de beste manier is om dat hier te plaatsen. En of daar überhaupt interesse in is.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Werkgroep Vluchtoord-UdenGeregistreerd op: 30-4-2008
Berichten: 3
Woonplaats: Uden

BerichtGeplaatst: 22 Feb 2015 14:49    Onderwerp: Reageer met quote

PvdHeuvel @ 22 Feb 2015 14:41 schreef:
Deze maand nog is er een afspraak in Uden, en worden er weer zaken in gang gezet.


Wij hebben vernomen dat er bij de herbenoeming van burgemeester Henk Hekking Hellegers kritiek was op zijn onzichtbaarheid in de media. Dat heeft ie kennelijk in z'n oren geknoopt en nu wil hij graag voorop lopen in de publiciteit en in het zaken doen met de Belgen https://www.youtube.com/watch?v=HRGDvBduC6s
_________________
Tijdens WO1 woonden 14.000 Belgische vluchtelingen bij het Nederlandse dorp Uden. Van de vele noodwoningen, werkplaatsen en culturele activiteiten is niets tastbaars overgebleven, behalve de vervallen wielerbaan. Werkgroep Vluchtoord-Uden gaat nu documentatie verzamelen en bijeenkomsten organiseren.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 22 Feb 2015 14:57    Onderwerp: Reageer met quote

PvdHeuvel @ 22 Feb 2015 14:41 schreef:
Deze maand nog is er een afspraak in Uden, en worden er weer zaken in gang gezet.

Ik heb eigenlijk nog veel foto's en digitale informatie over Uden/Vluchtoord, maar weet eigenlijk niet wat de beste manier is om dat hier te plaatsen. En of daar überhaupt interesse in is.
Dit topic alleen al heeft 18.000 views, ik denk dat de interesse er wel is Smile
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group