Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Voedselrellen?

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Paul SiemonsGeregistreerd op: 21-3-2005
Berichten: 462

BerichtGeplaatst: 25 Okt 2008 8:53    Onderwerp: Voedselrellen? Reageer met quote

Ik heb ergens op een forum eens gelezen dat er tijdens de internering van Belgische soldaten in een Nederlands kamp (Zeist?) ooit serieuze rellen zouden zijn uitgebroken met een aantal doden tot gevolg.
De reden van die oproer zou de voeding zijn geweest die "niet naar de goesting was klaargemaakt" voor de Belgen;daarna zou men Belgische koks hebben ingeschakeld?

Raar verhaal!

Mvg,

P.Siemons
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 25 Okt 2008 9:16    Onderwerp: Reageer met quote

Uit: Oorlogsgasten, Vluchtelingen en krijgsgevangenen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog door Evelyn De Roodt, blz 51-53, (2000 Europese Bibliotheek - Zaltbommel, ISBN 90-288-1426-4)

Opstand in het kamp Zeist
Door de armoedige accommodatie en de gedwongen leegloperij in een beperkte ruimte was de stemming onder de Belgische geďnterneerden in Zeist al vanaf het begin gespannen. De opstandige geest drong pas door tot de leiding toen de regering besloot om de geďnterneerden zelf te laten meehelpen bij de voltooiing van de kampen: eindelijk zinvol werk en bovendien waren de accommodaties eerder klaar. Maar wat in Harderwijk probleemloos verliep, bevorderde in Zeist juist de geest van rebellie. De geďnterneerden vertikten het om te werken voor hun 'onderdrukkers' en wisten dat ze formeel ook niet gedwongen konden worden. Ze meldden zich veelvuldig ziek, en als ze wel kwamen opdagen stalen ze hout en gereedschap voor hun eigen lucratieve knutselwerkjes. Als ze aangesproken werden op hun gedrag, brachten ze slim naar voren dat ze de Nederlandse arbeiders het brood niet uit de mond wilden stoten. De verhouding met de toezichthouders verslechterde zienderogen en een uitbarsting kon niet lang meer uitblijven. Ook de werkzaamheden op station Huis ter Heide, waar lange treinen met kleding en voedsel aankwamen, werden gesaboteerd. Daarbij stalen de geďnterneerden alles wat los en vast zat; wat ze niet konden gebruiken werd al gauw weggegooid, omdat ze geen zin hadden een zware last over de drassige hei naar hun kamp te torsen. Tussen de struiken werden soms hele zakken met rijst, bonen en kaas gevonden. Ook diefstal uit de kantine nam sterk toe, waarbij met gulle hand bestek en serviesgoed werden uitgedeeld aan bezoekende familieleden.!6 Bovendien was er sprake van agressie tegen de Nederlandse kantine-uitbaters, die woekerprijzen vroegen voor drank- en rookwaren. Hun prijzen lagen een stuk hoger dan in Amersfoort en een geďnterneerde moest van zijn schamele soldij (tien cent per dag) vijf cent neertellen voor een glas bier.

Begin van de opstand
Op 2 december 1914 kwam het in kamp Zeist tot een uitbarsting.J7 De aanleiding: drie geďnterneerden werden gesnapt en opgesloten, nadat ze geprobeerd hadden in burgerkleding het kamp te ontvluchten. De kampbevolking nam met die strafmaatregel geen genoegen en eiste op hoge toon hun vrijlating. Maar toen de autoriteiten weigerden, ontlaadde zich de al wekenlang opgebouwde agressie: de kampbewoners dromden samen, scholden de bewaking uit en richtten vernielingen aan in de barakken. Daarop probeerde de leiding de gemoederen te sussen, eerst met kalmte en geduld en toen dat niet hielp met een sommatie (in tWee talen) om te stoppen met het verzet. Tevergeefs: de opstand escaleerde juist en leidde tot een vechtpartij, waarbij een opstandeling werd gearresteerd. Pas bij het blazen van het eetsignaal ging de menigte uiteen, want voor het eten - zo ongeveer de belangrijkste gebeurtenis in het kamp - moest zelfs de revolUtie even wijken. De rest van de middag bleef het rustig, maar intussen arriveerde wel een Nederlands bewakingsdetachement van vijftig man ter versterking.
's Avonds begonnen de rellen opnieuw. De geďnterneerden vernielden de afrasteringen rond het kamp en gooiden de ruiten van de kantine in. Daar stalen ze grote hoeveelheden etenswaren en gevulde biervaten, die ze onder elkaar leegdronken. Na de ruwe plundering van de inventaris stortte het hele gebouWtje in. Getuigen vertelden later dat op een gegeven moment uit het kamp een gehuil en gejank opsteeg als van een meute hyena's: een angstaanjagend geloei, dat tot in de verre omtrek was te horen. Een bewaker maakte vervolgens met enkele schoten in de lucht een einde aan de ongeregeldheden van die dag.

Dramatisch hoogtepunt
De volgende dag - 3 december - begonnen de opstandelingen opnieuw met het schelden en uitjouwen van de bewakingstroepen. Alle opgekropte haat moest kennelijk een uitWeg vinden. De bewakers werden uitgemaakt voor 'kwatta's', 'dutsen' en 'kaaskoppen'. Het liep nog verder uit de hand toen de geďnterneerden het bewakingsdetachement bekogelden met stenen. De kampcommandant had toen al de chef van de Nederlandse bewakingstroepen gemachtigd om zonodig met scherp te schieten. De verantWoordelijke luitenant Mallinkrodt38 arresteerde eerst drie oproerkraaiers, maar de menigte bleef opdringen en schold hem uit voor Duitse spion. De luitenant begaf zich toen onder de Belgische opstandelingen en wees hen op de ernst van de situatie. Hoongeroep was het antWoord, waarop de luitenant commandeerde: 'Geeft acht, met standvizier!' Inmiddels waren de magazijnen van de wapens gevuld en de bajonetten op de loop geplaatst. Daarop stoven de Belgen onmiddellijk uiteen, maar riepen: 'Schiet maar, kwatta-soldaatjes', waarbij ze hun armen omhoog staken. De luitenant gaf vervolgens het bevel om de geweren weer op de plaats rust te zetten. Opnieuw hoongelach. Maar toen er weer stenen werden gegooid naar zijn manschappen, commandeerde hij met luide stem: 'Geeft acht.. met standvizier.. salvo-vuur.. aan.. Vuutr ...!!' Prompt ontstond er een chaos met veel geschreeuw, waarbij een aantal Belgen op de grond neerstortte. Maar omdat de mannen achteraan hun kameraden niet hadden zien vallen, veronderstelden ze dat er slechts met losse flodders was geschoten. Ze bleven verder opdringen en gooiden zelfs nog een steen. De Nederlandse luitenant liet nog eens tWee gerichte saldo's afvuren en pas toen vluchtten de Belgen naar hun barakken. Het droeve resultaat van dit fatale treffen: acht doden en achttien gewonden.
Een ijzige stilte daalde die dag over het kamp. In diepe verslagenheid werden de lijken op brancards afgevoerd, terwijl de gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuis van Amersfoort. Er bleek ook nog een onschuldig slachtoffer gevallen te zijn: de kogels hadden de barakken doorboord en verderop een kleermaker, die daar zat te werken, dodelijk getroffen.

6 van de 8 doden:

naam vnaam rang eenheid gebplaats ovlplaats ovldatum begrplaats2005
BONTEMPS Gaston Soldaat Genie Zeist, Interneringskamp (NL) 03/12/1914
CEUPPENS Frans Soldaat Genie Zeist (NL) 03/12/1914
CLEMENT Honoré Soldaat 9é Linie Zeist (NL) 03/12/1914
DE MAEYER Jan Jozef Soldaat Genie Willebroek Zeist (NL) 03/12/1914 Harderwijk, B.M.E. (NL)
DE SMEDT Pieter Frans Soldaat 2é Linie Buggenhout Zeist (NL) 03/12/1914 Harderwijk, B.M.E. (NL)
DE VRIEZE Corneille Camille Soldaat 9é Linie Sint-Jans-Molenbeek Zeist (NL) 03/12/1914 Harderwijk, B.M.E. (NL)

(Access-bestand "Belgian War Graves", Patrick De Wolf)
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Paul SiemonsGeregistreerd op: 21-3-2005
Berichten: 462

BerichtGeplaatst: 25 Okt 2008 9:24    Onderwerp: Reageer met quote

Dank je Paddy; het voorval had dan toch weinig of niks te maken met voedselrellen als ik het zo lees?


Mvg,

P.Siemons
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PvdHeuvelGeregistreerd op: 20-4-2008
Berichten: 28
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 05 Nov 2008 20:49    Onderwerp: Reageer met quote

Voor zover ik weet zijn er ook serieuze rellen geweest in A'dam door gewone burgerij ivm voedsel. Ik meen dat dat aardappel plunderingen waren. In het vluchtoord Uden zijn nooit problemen van dien aard met de voedselvoorziening geweest (bij mijn weten).
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 28 Nov 2008 22:23    Onderwerp: Reageer met quote

Een beeldversie van de zaak Zeist 03//12/1914 van RTV Utrecht

http://mediaplayer.rtvutrecht.nl/stream/3be31ee5.wmv

het bekijken waard!
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 28 Nov 2008 23:17    Onderwerp: Reageer met quote

Van mijn grootouders weet ik nog dat er in 1918 ook in Rotterdam voedselrellen waren. Bakkerswagens werden geplunderd door de bevolking obder het roepen van "Honger, honger".
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
belg1914Geregistreerd op: 31-12-2006
Berichten: 805
Woonplaats: Putte

BerichtGeplaatst: 29 Nov 2008 11:13    Onderwerp: Reageer met quote

bij de docu van TV Utrecht lopen enkele "Belgen 1914" van onze re-enactment groep bij.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
casparvandenbergGeregistreerd op: 24-12-2005
Berichten: 160
Woonplaats: 'Ergens in Nederland'

BerichtGeplaatst: 01 Dec 2008 0:22    Onderwerp: Reageer met quote

Dat zag ik al. Een hoop bekende Nederlanders en Belgen voor mij... Laughing
_________________
"Het eenige wat ik ervan onthouden heb is, dat mosterdgas niet van mosterd wordt gemaakt, maar er meen ik wel naar ruikt en desalniettemin erg ongezond moet zijn". Reserve-kapitein. J. Ronhaar in 1935 over een slechte gasles.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group