Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Keizer Wilhelm II te Lede.(een waar verhaal of niet).

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7059

BerichtGeplaatst: 04 Apr 2009 22:16    Onderwerp: Keizer Wilhelm II te Lede.(een waar verhaal of niet). Reageer met quote

Op 9 november 1918 ,twee dagen voor het einde van de oorlog,zou de Duitse keizer Wilhelm II,te Lede in de woning van dokter Emiel Rubbens een topbespreking gehad hebben met zijn neef en kroonprins Rupprecht von Beieren.

De exacte historische feiten:
- Wilhelm II,de keizer van het Duitse rijk en de grote boeman van deze oorlog,bevindt zich op het einde van de oorlog in een residentie te Spa bij Luik.
- Zijn positie als keizer wordt in Duitsland onhoudbaar en er dreigt revolutie.Hij wil echter alles op alles zetten om aan de macht te blijven.
- Rupprecht von Beieren,kroonprins van Beieren en neef van de keizer,is tijdens de oorlog generaal-veldmaarschalk en opperbevelhebber van het Duitse leger bij de laatste gevechten aan het Westfront.Bij de terugtocht vestigt hij tijdelijk zijn hoofdkwartier in de woning van dokter Emiel Rubbens in de Nieuwstraat te Lede.Van hieruit staat hij rechtstreeks in verbinding met de ortskommandantur die ondergebracht was in de woning Matthys in de Kasteeldreef.Beide woningen zijn in vogelvlucht slechts 150 meter van elkaar verwijdert en er is oogcontact via de tuin.
- Op vrijdag 8 november 1918 krijgt de keizer in zijn verblijf te Spa een dringend telegram van de Rijkskanselier Max von Baden,met het verzoek om onmiddellijk af te treden,aangezien de situatie in Duitsland onhoudbaar wordt.De keizer weigert en dreigt om met troepen die hem trouw blijven,desnoods terug te keren naar Berlijn en de stad plat te schieten.
- Spa,9 november,de ganse dag is er topoverleg op de hoogste niveaus.Men zoekt,maar vindt geen oplossing.In de namiddag is de novemberrevolutie in Berlijn een feit.Het volk komt massaal in opstand.De republiek wordt uitgeroepen en de keizer afgezet.
- Zondag,10 november,de keizer vlucht met de keizerlijke trein vanuit Spa naar Nederland dat hem politiek asiel zal verlenen.
- Maandag,11 november,in het Franse dorpje Compiégne wordt de algemene wapenstilstand gesloten in een treinwagon.

Het verhaal van de familie Rubbens:
- In de voormiddag vangt de familie in hun woning het gerucht op van de Duitsers dat de keizerlijke trein op komst is naar Lede.Hij zou er een geheime ontmoeting hebben in hun woning met de generaal-veldmaarschalk Rupprecht von Beieren.
- De familie Rubbens wordt samen met hun koetsier Petrus De Decker opgesloten in de keuken.Rond de middag zien ze toch een paar wagens aankomen(vermoedelijk van het station) met hoge Duitse officieren.Eén van hen wordt zeer respectvol uit de wagen geholpen en lijkt wat moeilijk te been.
- Een paar uur later,na het vertrek van de hoge gasten,vindt dokter Rubbens in de papiermand van het salon zes weggegooide,maar zeer belangrijke,telegramberichten gedateerd op 9 november 1918.Hierin staat alle uiterst geheime informatie van de militaire evolutie tijdens de laatste uren.Op de achterzijde van één van de berichten staat geschreven:'S.V. Exllenz'.Dus mogelijks persoonlijk bestemd voor de keizer.Deze berichten worden tot op heden nog steeds bewaard door de familie Rubbens.de gevonden telegramberichten zijn origineel en top secret.

- De zoon des huizes,Tony Rubbens,noteerde nadien in zijn persoonlijke documenten: "De dag voor zijn vlucht naar Holland,bezocht keizer Wilhelm II de prins Rupprecht von Beieren,in zijn hoofdkwartier gevestigd in ons huis".

-De alom gewaardeerde familie Rubbens heeft geen enkele reden om een fictief verhaal de wereld in te sturen.Ook waren er in Lede nog mensen op de hoogte van de keizerlijke komst.De bewoners van de Leedse centrumstraten waren op voorhand verwittigd dat alle luiken moesten worden gesloten en dat niemand zich mocht op straat begeven.
- Het is mogelijk dat de familie Rubbens zich vergist.Hooggeplaatste officieren kunnen in een wanhoopspoging én in opdracht van de keizer een bezoek gebracht hebben aan de generaal-veldmaarschalk te Lede,terwijl de keizer zelf in Spa verbleef.

- Sigurd von Ilsemann,de vleugeladjudant van keizer Wilhelm II en bijstander tot het einde,publiceert jaren later zijn eigen persoonlijke dagboekaantekeningen.Over die bewuste 9 november 1918 beschrijft hij in detail het verloop bijna van uur tot uur.Volgens hem is de keizer de ganse dag in Spa en houdt zich enkel bezig met telefoneren,het voeren van discussies,wandelen in de tuin en schrijven.Geen gebenedijd woord over een treinreis naar Lede.
- Veronderstel dat in de dagboekaantekeningen van de vleugeladjudant doelbewust gezwegen wordt over de poging van de keizer om hulp te zoeken bij Rupprecht von Beieren,dan toch dit: het zou praktisch geen probleem geweest zijn om met de keizerlijke trein,dat overal voorrang kreeg ,in enkele uren heen en terug te reizen van Spa naar Lede.

Waar of verzonnen,het is beslist een intrigerend verhaal.

Uit het boek:"Den GrootenOorlog,1914-1918,en de gemeenten van Lede."
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 04 Apr 2009 22:25    Onderwerp: Re: Keizer Wilhelm II te Lede.(een waar verhaal of niet). Reageer met quote

Tandorini @ 04 Apr 2009 23:16 schreef:
[i]Een paar uur later,na het vertrek van de hoge gasten,vindt dokter Rubbens in de papiermand van het salon zes weggegooide,maar zeer belangrijke,telegramberichten gedateerd op 9 november 1918.Hierin staat alle uiterst geheime informatie van de militaire evolutie tijdens de laatste uren.Op de achterzijde van één van de berichten staat geschreven:'S.V. Exllenz'.Dus mogelijks persoonlijk bestemd voor de keizer.Deze berichten worden tot op heden nog steeds bewaard door de familie Rubbens.de gevonden telegramberichten zijn origineel en top secret.


En kopieën ervan zijn te lezen in 'Den GrootenOorlog,1914-1918,en de gemeenten van Lede.'?

Overigens:

'De exacte historische feiten:
- Wilhelm II,de keizer van het Duitse rijk en de grote boeman van deze oorlog,bevindt zich op het einde van de oorlog in een residentie te Spa bij Luik.'
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7059

BerichtGeplaatst: 04 Apr 2009 22:41    Onderwerp: Re: Keizer Wilhelm II te Lede.(een waar verhaal of niet). Reageer met quote

Richard @ 04 Apr 2009 23:25 schreef:


En kopieën ervan zijn te lezen in 'Den GrootenOorlog,1914-1918,en de gemeenten van Lede.


Nee,eigenlijk zou de schrijver toch een poging mogen doen hebben om deze papieren te copieëren en te plaatsen in zijn boek.
Heeft hij deze papieren gezien?..hij heeft toch de privearchieven (en andere) mogen inkijken van de familie Rubbens.

Of dit verhaal waar is of niet,we zullen het allicht nooit te weten komen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
AOK4Geregistreerd op: 10-11-2006
Berichten: 2468
Woonplaats: Wevelgem

BerichtGeplaatst: 05 Apr 2009 8:56    Onderwerp: Reageer met quote

Ik ben ervan overtuigd dat dit een cowboyverhaal is.

Ik heb geen enkele reden om aan te nemen waarom Rupprecht von Bayern zelfs in Lede zou zijn. De man was bevelhebber van zijn Heeresgruppe en had wel wat meer nodig dan een boerengat als Lede (met alle respect) om zijn staf onder te brengen. Hij zat zelfs niet in de omgeving van Aalst, maar in Brussel op dat moment (als ik zijn dagboek goed interpreteer).

Rupprecht was op 9/11 's morgens in de buurt van Meise om daar de 1. Bayerische Reserve-Division te bezoeken en had 's namiddags telegramverkeer met de keizer (en dus geen rechtstreeks contact) volgens zijn dagboek.

"Seiner Exzellenz" is helemaal geen aanspreking voor de keizer, noch voor Kroonprins Rupprecht, het duidt meer op een "normale" generaal.

Een treinreis van Spa naar Aalst over Brussel (of toch zeer dicht ervan) door de keizer? Besef je wel hoe de toestand was in het Duitse leger
op dat moment? Brussel was min of meer in handen van anarchistische militairen. De keizer bleef precies in Spa omdat men vreesde voor zijn veiligheid. 100% betrouwbare troepen waren uiterst zeldzaam. Enkele betrouwbare divisies beveiligden de omgeving van Spa tegen mogelijke aanvallen van binnenuit! Trouwens, de treinen reden helemaal niet snel en een reis naar Aalst zou een hele dag gekost hebben.

Mijn conclusie: noch Rupprecht von Bayern, noch de keizer zijn in Lede geweest op 9/11/1918...
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7059

BerichtGeplaatst: 05 Apr 2009 9:37    Onderwerp: Reageer met quote

AOK4 @ 05 Apr 2009 9:56 schreef:
Ik ben ervan overtuigd dat dit een cowboyverhaal is.


Tja,zoals zovele verhalen die de ronde doen....
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7610
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 06 Okt 2018 19:03    Onderwerp: Reageer met quote

Volgens het boek het elfde uur van pieter serrien zou de keizer op 4 november naar aalst gekomen zijn net zijn trein, vanwaar hij een tocht langs zijn soldaten zou gedaan hebben via dendermonde lokeren, daarna naar wetteren en hij zou op 5 november door lede gepasseerd zijn alvorens terug in zijn trein te stappen in aalst en richting spa te rijden...mogelijks ligt dit blitz frontbezoek aan de bron van het verhaal van de keizer te lede....zie pieter serrien het elfde uur pagina 37 en volgende...
Pascal..
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
wdsGeregistreerd op: 22-9-2015
Berichten: 2
Woonplaats: Aalst

BerichtGeplaatst: 10 Feb 2020 0:47    Onderwerp: 4 november 1918: Duitse keizer in Lede ? Reageer met quote

Het correcte verslag van het laatste bezoek van keizer Wilhelm II aan zijn troepen op 4 november 1918 :

Walter De Swaef, Maandag 4 november 1918. Het laatste bezoek van de
Duitse keizer Wilhelm II aan zijn troepen.
Shrapnel 2018 / 2 pp. 77-79

Pieter Serrien nam met toestemming van de auteur gegevens uit dit artikel over voor zijn boek "Het Elfde Uur".
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group