Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

de weg van het 24ste linieregiment

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 07 Aug 2009 18:56    Onderwerp: de weg van het 24ste linieregiment Reageer met quote

besten,

ik probeer de weg van mijn familielid Corneel Vermoesen te reconstrueren.
ik probeer zijn baan in de hele eerste wereldoorlog te vinden, hij zat in de 3de brigade bij de 10de compagnie, wie kan helpen?

alvast bedankt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 07 Aug 2009 20:13    Onderwerp: Reageer met quote

4e EN 24e LINIE

__________________________________HUNNE GESCHIEDENISHalen en Houthulst, twee namen in hoofdletters van dezelfde grootte geborduurd op de glorierijke zijde van de vaandels van het 4e en van het 24e Linieregiment. Twee namen ook die herinneren aan twee etappen en twee datums van den grooten oorlog: 12 Augustus 1914 en 28 September 1918.

Halen! De slag van ‘t begin van den oorlog, waar reeds het lot van de twee legers te voorzien was. En ook een wezenlijk Belgische overwinning, die als de bekrachtiging is van het recht tegenover het geweld.

Daar, immers, kon onze cavaleriedivisie slechts 4 regimenten tegenover de 12 van von der Marwitz stellen; en, tegenover twee bataljons Jagers-wielrijders konden wij slechts de helft karabiniers-wielrijders in linie brengen. Die verhouding tusschen de aanwezige strijdkrachten getuigt op zichzelf reeds, voor de geschiedenis, van de buitengewone dapperheid waarvan onze officieren en soldaten blijk hebben gegeven. Het 4e en het 24e Linie, die te 14 uren, na een geforceerden marsch van 18 kilometers onder een blakende zon, in den strijd werden geworpen, beslisten over de uitkomst van den slag. Het I/4 (majoor stafadjunct Rademakers), het III/4 (majoor Artan de Saint-Martin), het III/24 (majoor stafadjunct Stacquet), het II/24 (majoor Beernaerts), het I/24 (majoor Leconte), de 4e compagnie mitrailleurs (kapitein Rooryck) en de 24e compagnie mitrailleurs Hotchkiss (luitenant Blanchart) werden allen tegelijk in ‘t gevecht gewikkeld. Al die eenheden volbrachten daar heerlijke en heldhaftige wapenfeiten, welke de legendarische grenadiers van Napoleon, de overwinnaars van Rivoli en Austerlitz, hunner waardig zouden hebben geacht; daden van moed en dapperheid die de roemrijke geschiedenis, door onze voorvaderen met de punt hunner zwaarden geschreven, zijn komen verrijken. Ontelbaar zijn de heldendaden, de opofferingen, de wapenfeiten die de schitterende schoonheid uitmaken van den slag bij Halen. 6 officieren en 116 soldaten schreven daar met hun bloed, aan de hoeve IJzerbeek en op de boorden der Velpe, een der schoonste bladzijden van den oorlog. Na Halen, waar de 4e gemengde brigade met de cavaleristen en de karabiniers van Luitenant-generaal de Witte zich onsterfelijk hadden gemaakt, kwamen Dendermonde, Hofstade, Walem... Dan de aftocht naar den IJzer; de IJzer, roemrijke en tragische naam, zinnebeeld, zooals Verdun, van den weerstand van een ras en van zijn wil om te overwinnen. Ook daar droegen het 4e en het 24e Linie schitterend bij tot de befaamdheid van het Belgisch leger. In den nacht van 21 October, terwijl er te Diksmuide vreeselijke gevechten werden geleverd, drong de vijand in de bocht van Tervate binnen. Den 22n werden er drie tegenaanvallen bevolen en uitgevoerd, waaronder een te 15 uren door de 4e gemengde brigade (kolonel Servais). In den loop van die operaties, die den opmarsch naar Calais van het reusachtig Duitsch leger stuitte, wedijverden vooral het I/24 (kapitein-commandant Weyler) en het III/24 (kapitein-commandant de Hollogne) in dapperheid met de bataljons grenadiers en karabiniers.

Zes maand later is het Steenstraat en de datum van 22 April 1915, waarvan de pijnlijke herinnering dadelijk de afgrijselijkste vizioenen voor den geest roept: het begin van den chemischen oorlog op het Belgisch front. Terwijl de heldhaftigheid der grenadiers dit nieuw offensief der Kultur breekt, wordt het gansche 4e Linie als reserve naar den zoom van het bosch van Pijpegale gezonden. Het IVe bataljon van dit regiment (majoor De Groote) maakte het 26n deel uit van de groepeering die onder ‘t bevel van den Franschen generaal de Ligny, commandant der 153e Infanteriedivisie, gelast werd offensieve bewegingen naar Steenstraat en Het Sas uit te voeren. De naam dier eenheid, wier commandant een decoratie verwief, werd den 6n Mei in de dagorder der 6e Legerdivisie vermeld. Daarna kwam de stabilisatieperiode, de « heilige wacht » in de sectors Pervijze, Diksmuide, Boezinge, waar onze troepen vochten en stand hielden ten koste van inspanningen en vermoeienissen die zeer dikwijls de grenzen der menschelijke krachten bereikten. De raids die den 11n October 1916 op de posten voor Oud-stuivekenskerke, den 26n Maart 1917 op de loopgraaf van het Stampkot, den 27n Augustus 1918 op de organisaties van Craonne, den 11n September 1918 op de loopgraaf van den Toren en het Papegoed werden uitgevoerd, zijn de roemrijkste episoden van dit bloedig epos dat vier jaar duurde. Eindelijk sloeg het uur van het groot offensief. Onze geharde strijders onthaalden het met uitbundige vreugde, want ditmaal was de overwinning zeker. De opdracht welke op 28 September 1918 aan het 4e en het 24e Linie te beurt valt, schijnt op ‘t eerste zicht nochtans onmogelijk: met het 23e moeten zij het moorddadig, oninneembaar bosch van Houthulst veroveren, dit bolwerk waartegen het Fransch-Britsche offensief van October 1917 te pletter liep. Verwoest als het was door de vreeselijke bombardementen van 1917 en 1918, vormt dit bosch van 16 vierkante kilometers, op het oogenblik van het bevrijdingsoffensief, een onbeschrijfelijken chaos van verminkte, ontwortelde, dooreengeslingerde boomen, doorkronkeld met onontwarbare ijzerdraadnetten. En daaronder, verbogen hinderlagen, granaatkuilen, stilstaande, bedorven waters; gemaskeerde nesten van minenwerfers, verraderlijk verdoken mitrailleuses die het oogenblik afwachten om hun moorddadig maaivuur in gang te zetten.

Dit is de ondoordringbare hindernis die onze behendige en onverschrokken infanteristen in het half-donker van den nakenden dag en onder plassenden regen stormenderhand zullen bemachtigen.

Onder de impulsie van Kolonels Ouwerx en Vanniesbecq drongen de compagnies van het 4e en van het 24e Linie, in dit verwoest en met duizend hinderlagen bezaaid terrein, traag, woest, hardnekkig vooruit. Daar de steunartillerie niet had kunnen volgen, was het voor de compagnies der 1e Linie op zeker oogenblik een akelige strijd om voet voor voet te kunnen vorderen. En terwijl de pelotons der twee regimenten kun weg met dooden en gewonden, doch ook met reusachtige, epische, bovenmenschelijke heldendaden afbakenden, droeg de 5e Infanteriebatterij of het succes der operatie bij door haar merkwaardig juist vuur.

De verovering van het bosch van Houthulst maakte de bewondering gaande van de geallieerde legers en men verhaalt dat het Fransch commando, wanneer het, in den dag van 28 September, vernam dat het in onze handen was, tot drie maal toe bevestiging vroeg van het ongeloofelijk nieuws.

De overwinnaars van Halen konden hunne dapperheid niet beter bekronen dan met dit uiterste gevecht, waarin de ziel van het 4e en het 24e Linieregiment zich in haar gansche sublieme grootheid openbaarde.A. Jacoby,

Kapitein-Commandant.

http://www.tenboome.webruimtehosting.net/guldenboek/Guldenboekprojecttotaal/legeronderdelen.htm
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 07 Aug 2009 20:21    Onderwerp: Reageer met quote

ik zou graag willen zien waar mijn familielid de hele oorlog heeft gezeten,
ik zopu graag de weg volgen van de 3de brigade, 10de compagnie, daar heeft hij gezeten.

wie kan helpen?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 07 Aug 2009 20:38    Onderwerp: Reageer met quote

de_jerre @ 07 Aug 2009 21:21 schreef:
ik zou graag willen zien waar mijn familielid de hele oorlog heeft gezeten,
ik zopu graag de weg volgen van de 3de brigade, 10de compagnie, daar heeft hij gezeten.

wie kan helpen?


Tot de lente van 1917 was de 3é Brigade samengesteld met het 3é en 23é Linieregiment, beiden hadden een 10é cie.
Waarom dan "de weg van het 24é linie"???

Kortom wat duidelijkheid zou ons helpen.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 07 Aug 2009 21:03    Onderwerp: Reageer met quote

op het militair dossier van mijn familielid staat dat hij bij het 24ste linieregiment, 3de brigade,10de compagnie heeft gezeten.

zo staat het op zijn militair dossier, ik zou gewoon de weg van de 3de brigade of misschien zelfs als dit gaat voor de 10de compagnie te weten te komen.

wie kan helpen?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 07 Aug 2009 21:06    Onderwerp: Reageer met quote

3é bataljon ....
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 07 Aug 2009 21:38    Onderwerp: Reageer met quote

ik dacht toch echt dat er 3 brigade stond maar paddy je hebt gelijk er staat 3de bataljon.
dus hij zat bij het 3de bataljon, 10de compagnie.
misschien kan iemand helpen de weg van het 3de bataljon of van de 10de compagnie te reconstrueren?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
arnekenGeregistreerd op: 28-6-2007
Berichten: 2606
Woonplaats: Brugge

BerichtGeplaatst: 08 Aug 2009 11:22    Onderwerp: Reageer met quote

Dan heb je met de beschrijving van Paddy al een goed begin.
_________________
Greater love hath no man than this that a man lay down his life for his friends.
Epitaph Lance CPL L.A.C Webb (Lancastershire fusiliers) @kezelberg Millitary Cemetery
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
lancierGeregistreerd op: 29-7-2006
Berichten: 432
Woonplaats: Brugge

BerichtGeplaatst: 08 Aug 2009 11:45    Onderwerp: Reageer met quote

Jerre, ........ 20 oktober 1918 Streek rond Zomergem... over 7de I.D. : de infanterie wordt voorafgegaan door de zuiderkolonne van de C.D = 2de Brigade Laughing en die wordt opgehouden met gericht mitrailleurvuur voor Zomergem. Op die dag wordt eveneens opeens een opdracht gegeven aan de 2de Brigade (C.D) om terug te keren naar Maldegem ????? ............voor versterking van de 3de Brigade. Het 4de Linie moet de cavalerie aflossen. En nu komt het : Jerre Cool In de avond wordt het 4de Linie afgelost door het 24ste Linie.
Het 4de, 24ste en 23ste Linie maakten deel uit van het 7de I.D. Cool
_________________
De weg van het 4de eskadron
Georges Remi Roose (1897-1975)

Gevallen voor Allen door Allen geprezen door 't vallen gerezen Hoog boven allen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group