Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Project proces Wilhelm II

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 04 Apr 2012 16:34    Onderwerp: Project proces Wilhelm II Reageer met quote

Deze tekst werd ter beschikking gesteld door J.H.J.Andriessen

In 2008 zijn we binnen de SSEW met een projectgroep gestart met het proces tegen Wilhelm II dat immers nimmer heeft plaatsgevonden. Vier jaar lang zijn we (historici en juristen) doende geweest met de research, het verzamelen van documenten, bronnen, etc. etc Vorig jaar waren we zover dat we het requisitoir konden samenstellen mede met gebruikmaking van destijds al geformuleerde aanklachten en beschuldigingen.
Bij het samenstellen van de aanklachten hebben we getracht die zo zwaar mogelijk te maken en die ook zo zwaar mogelijk in te dienen. Daarna zijn we met de verdediging (pleidooi) begonnen en hebben hierbij uitsluitend gebruik gemaakt van het vůůr 1919 geldende internationale recht. Ook het bronnenmateriaal en de documenten zijn alle van vůůr 1919..

De projectgroep bestaat o.a uit een hoogleraar int.strafrecht, een jurist en ik zelf en voorts nog twee historici die inleidende artikelen schrijven alsmede een docent geschiedenis die o.m. als critisch meelezer cq corrector fungeert..
In het pleidooi worden de beschuldigingen uit het requisitoir niet alleen op juridische facetten beoordeeld maar ze worden ook en vooral in hun historische context geplaatst. Is alles hetgeen door de aanklager wordt beweerd historisch wel juist? In hoeverre heeft de vier jaar durende geallieerde propaganda invloed gehad op de fgeponeerde aanklachten?.

Inmiddels werd contact gezocht en gevonden met een drietal juristen die als rechter tot een oordeel moeten komen (als dat al mogelijk zal zijn) Het gaat hier om : 1 hoogleraar int.recht tevens raadsheer bij de rechtbank, 1 plv.raadsheer bij de rechtbank en 1 universitair hoofddocent rechtsgeschiedenis.
Zij zullen zich vanaf september gaan bezighouden met het bestuderen van de aanklachten en het pleidooi van de verdediging, de documenten en het bronnenmateriaal en wij hopen dat zij tot een gedegen oordeell zullen kunnen komen

Onnodig te zeggen dat voor de projectgroep een spannende tijd aanbreekt omdat deze geen flauw idee heeft hoe dat oordeel zal luiden. Het enige verschil met de bedoeling van de geallieerden destijds is dat wij hier gebruik maken van neutrale onafhankelijke rechters die tevens niet zijn beÔnvloed door de geallieerde propaganda van destijds.

In elk geval is het een zeer interessant project waarmede de kennis over WilhelmII fors is toegenomen .

Het ligt in de bedoeling de resultaten van dit proces t.z.t. in boekvorm te publiceren. Gedacht wordt ook aan een seminair over dit onderwerp te houden in het Vredespaleis te Den Haag.
Alles zal echter afhangen of de rechters in staat zullen zijn tot een gedegen beoordeling te komen.
J.H.J.Andriessen

Stichting Studiecentrum
Eerste Wereldoorlog
170137@quicknet.nl
website; www.ssew.nl
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 14 Sep 2014 12:55    Onderwerp: Reageer met quote

Was keizer Wilhelm II een criminele oorlogshitser?

Recent werd een studie afgerond naar de houdbaarheid van de in het Verdrag van Versailles door de geallieerden opgenomen aanklachten tegen de Duitse Keizer Wilhelm II. Zij daagden hem voor een tribunaal in een proces dat echter nooit heeft plaatsgevonden.

Deze unieke en nog nimmer eerder uitgevoerde studie bevat de aanklachten en het requisitoir, de verdediging en het pleidooi alsmede de vonnissen uitgesproken door een Hof bestaande uit Nederlandse onafhankelijke rechters compleet met al het noodzakelijke bewijsmateriaal en originele documenten en is geheel gebaseerd op het destijds geldende internationale recht.

De studie is tot stand gekomen onder auspiciŽn van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog. Projectleider was J.H.J. Andriessen. Verwacht wordt dat de studie in 2015 in boekvorm het licht ziet.


Voor de rest van het artikel:
http://historiek.net/was-keizer-wilhelm-ii-een-criminele-oorlogshitser/44897/#.VBVzcZSpG0e
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group