Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Dordrecht, vluchtelingen per boot

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 03 Jun 2008 9:03    Onderwerp: Dordrecht, vluchtelingen per boot Reageer met quote

Het begin van de Eerste Wereldoorlog

Eind juli 1914 waren de internationale verhoudingen in Europa uiterst gespannen. Nederland behoorde niet tot de grote machtsblokken en was dus neutraal. Toch werd op 31 juli 1914 de krijgsmacht gemobiliseerd, om in geval van nood de neutraliteit te verdedigen.
Mobilisatie
De mobilisatie van het leger was geen gemakkelijke taak. Eerst moesten de dienstplichtigen op de kazerneterreinen worden geregistreerd en bewapend, om vervolgens te worden ingedeeld in een van de compagnieën. Daarna moesten de troepen in positie worden gebracht. Auto’s, vrachtwagens, fietsen en paarden werden gevorderd om soldaten en goederen naar hun plaats van bestemming te brengen.
Dankzij de gedegen voorbereiding verliep de mobilisatie zonder veel problemen. Bij het departement van Oorlog in Den Haag kwamen zelfs gepensioneerden vrijwillig hun diensten aanbieden.

Belgische vluchtelingen

Terwijl de mobilisatie in volle gang was, viel Duitsland op 4 augustus België binnen. Honderdduizenden Belgen zochten hun toevlucht bij de noorderburen, niet in de laatste plaats in Zuid-Holland. Aanvankelijk werden de vluchtelingen gastvrij ontvangen, zowel door de Nederlandse overheid als door haar burgers.
In onder andere Rotterdam, dat zich ontwikkelde tot de belangrijkste vluchtelingenstad van Nederland, bouwden militairen fabrieken, scholen en pakhuizen in korte tijd om tot provisorische slaapplaatsen. In de Maasstad verbleven in oktober 23.000 Belgen. Het militaire bevoorradingssysteem werd ingeschakeld om de vluchtelingen van voedsel en medische hulp te voorzien.


Vluchtoord Gouda
Na enkele maanden sloeg de stemming echter om en zag men de grote hoeveelheden Belgen liever gaan dan komen. De Nederlandse overheid stimuleerde de terugkeer, waardoor eind 1914 de meeste Belgen weer teruggingen. Voor de vluchtelingen die niet huiswaarts keerden, werd in Gouda een vluchtelingenkamp opgericht met een capaciteit van 2000 mensen, alwaar ze tot het eind van de oorlog konden verblijven.

http://www.geschiedenisvanzuidholland.nl/FullSizeImage.aspx?id=518

Blad uit een fotoalbum aangelegd ter herinnering aan de opvang van Belgische vluchtelingen in Dordrecht en Papendrecht door een Rooms-Katholiek comité onder leiding van pater Colson. Begin oktober 1914 waren veel vluchtelingen uit Antwerpen en omgeving in Dordrecht aangekomen. De reden hiervoor was dat eind september de Duitsers met de belegering van Antwerpen waren begonnen. Ze arriveerden per trein en boot. Een aantal werd doorgestuurd naar plaatsen in de omgeving, zoals Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.
Rond 10 oktober was de toestroom van vluchtelingen over de rivier zo groot geworden, dat hen verboden werd aan land te komen. Ze werden slechts van voedsel, drinken en medicijnen voorzien. Onder de vluchtelingen waren ook veel binnenschippers die met hun schepen naar het noorden vluchtten. Velen vonden een aanlegplaats in Papendrecht. Een van de foto's laat de Belgische vloot bij Papendrecht zien. De andere foto's tonen dat de ruimen van enkele grote schepen werden gebruikt als noodschool en noodkerk.

© http://www.geschiedenisvanzuidholland.nl/verhalen/archiefstuk/325/Vluchtelingen-per-boot-(1914)
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 28 Jul 2010 9:38    Onderwerp: Reageer met quote

Van de site "verhalen van Dordrecht" dit verhaal:

Belgische vluchtelingen


Door het krantenbericht dat er vanmiddag Belgische vluchtelingen in Dordrecht zullen aankomen, heeft zich een grote menigte voor het station verzameld. Samen met Gerard sta ik temidden van een groep mensen die zich voor de uitgang verdringen. Er wordt zo erg geduwd en gedrongen dat de politie een breed pad moet vrijhouden om het de reizigers mogelijk te maken het station binnen te komen of te verlaten. De eerste vluchtelingen zijn een paar uur geleden met een overvolle trein uit het Zuiden aangekomen en naar de wachtkamers gebracht. Van daaruit worden zoveel mogelijk mensen voorzien van onderkomen bij Dordtse burgers. De overgeblevenen gaan naar de houten schouwburg, het sportgebouw van de Bond van Lichamelijke Opvoeding en de gymnastieklokalen aan het Stek.

Daar komt een lange rij Belgen naar buiten. De kijkers dringen steeds verder naar voren, zodat de Hermandad grote moeite heeft om hen in bedwang te houden. Mannen, vrouwen en kinderen lopen vermoeid, en met verwonderde gezichten als een klit op elkaar, tassen, manden, koffers en allerlei bagage met zich meezeulend. Traag vorderen zij op hun weg naar het midden van het plein.
"Kijk daar eens", fluistert Gerard in mijn oor, "dat grootmoedertje heeft een kanariekooi bij zich en er zit niet eens een vogeltje in."
"Jawel joh, ik zie dat pietje dood op de bodem liggen, met z'n pootjes omhoog!"
"Ruimte burgers, ga wat opzij, je ziet toch dat die mensen er onmogelijk door kunnen!", gebiedt een gehelmde politieman, terwijl hij naar het gevest van zijn sabel grijpt.
Schuifelend komt een moedertje voorbij met een krijsende baby op haar arm. Nu ze vlak voor ons is, zien we dat zij ook nog een dreumes aan haar rokken meezeult. Daarachter volgt een viertal, hun spullen met zich meetorsend. Zeker vader, moeder en twee al wat oudere dochters. Wat zien deze mensen er verschrikkelijk uit! Ze moeten de laatste weken heel veel hebben meegemaakt. Hun vale gelaatstrekken, kringen onder de ogen en vuile, verfomfaaide kleren, verraden dat ze voor het leger op de vlucht zijn geweest als opgejaagde dieren. Wellicht sliepen ze op koude vloeren van een kelders of zomaar op de vochtige straat. Een man met een stoppelbaard en grote puntsnor, heeft een rieten koffer onder de ene arm en een met paktouw omwonden bundel onder de andere. Een vrouw met verwarde haren kijkt angstig achterom en roept: "Gastonneke, wa blefde gij? wa stoade ge nou da te klappe?" Maar als het zoontje zich naar voren wurmt, glunderend een groot stuk chocola in z'n mond proppend, verschijnt er een glimlach om haar mond. Een man met een kruk baant zich morrend een weg, een gewond been meeslepend. Kijk daar: een dreumes, een meiske van een jaar of vier loopt huilend tussen de vluchtelingen, op zoek naar vader of moeder. "Awel, de Belzen meugen nooit niet vergčten wa d'nollanders voor ze doen. Gij lieden zain 'ier veuls te goe", zegt een vrouwtje, terwijl ze met liefde toeziet hoe iemand kaakjes uitdeelt aan haar kleinen. "De minsen zein 'ier veuls te goe, menierke."

Als de stoet midden op het plein stopt, zijn Gerard en ik er als de kippen bij om niets van het schouwspel te missen. Ginds zien we een schuwe man, een soort scharenslijper, met een zware borstelknevel die tot over de onderlip hangt. Hij is alleen, schijnt de drukte te mijden. Voorzichtig haalt hij uit een grauwe bundel een scheepsbeschuit en kauwt schichtig om zich heen ziend, denkend dat men misschien om hem zal lachen. Als wij in zijn richting kijken, laat hij zijn hoofd op de borst zakken en beweegt de kaken niet meer. Een bruinharige hond zit naast hem, de grote ogen vragend op de beschuit gericht. Even verderop zit een dikke kerel met blonde snor en rode wangen, wellicht een herbergier of brouwer, met pijnlijk roodgeweende ogen. Een klein meisje met blote beentjes is dicht tegen hem aangedrukt ingedommeld, evenals de grote kerel zelf. Zij hebben hier nauwelijks tien minuten gezeten en zijn zo oververmoeid dat de slaap hen overvalt. Kijk, ze schrikken wakker door het luid blaffen van een hond. Wij jongens, altijd druk en uitgelaten, staan nu verbouwereerd naar deze onmenselijke ellende te staren.

Een tiental passen van ons af staat een gehelmde agent. Het lijkt net of hij de wacht houdt over een verzameling bagage die de vluchtelingen daar hebben neergezet. Er tussen staat een Belgisch vrouwtje met een paar vinnige ogen in haar hoofd, vol aandacht naar een heer met bolhoed te kijken, die ijverig iets in een boekje noteert. Zij reikt niet hoger dan zijn schouder
"Zeker een verslaggever", bedenkt Gerard, en al snel staan hij en ik aan weerszijden van de man om te luisteren waarover het gaat.
"Waar woonde u in België?", vraagt hij.
"Je demeurai á Campenhout, un village entre Bruxelles et Melines."
"Als ik het wel heb, dat is tussen Brussel en Mechelen. Spreekt u ook Vlaams?'
"Awel, zulle ik klappen 'n bietje Vloams?"
"Wilt u iets vertellen van wat er de laatste weken is gebeurd?"
Even denkt ze na, alsof ze in tweestrijd is, maar dan schieten haar ogen vuur, terwijl ze voort gaat: "Iek, m'n vent en me drai keuters wierden in oóns aigen oois drai doage in den kelder opgeslňte, zonder da w'al dien taid wa t'eten krege? In dien taid zette de Moffe de blommekes boaite, ja, bai oóns in oois! Clair 't enigste koebiest wierd geslacht. De duvers b?kte eén broaide op den stoof? in de keuken sjuust bove oónze oofde, een wai zoate te veroe'gere. De smerlappe gongen nog wijer. Z'oalde oóns vent ait den kelder, bevoale 'm de kop, de beulings en de dermen van oóns Clair in nen pit te smeite, eén slčpte, 'em werom noar den opperzolder, waar 't um mee bajonette gestoke eén mee gewerkolve in mekoar gestampt wierd. Mečr doed al lčivend wert'um noa den kelder werom geslčipt. Den noasten morrugen wierde wai ait den kelder gesleurd, omda de Daitse smerlappe noa Buckenhuot op de loňp gonge. 'Ier wierde wai in nun school mee drai'oenderd lieden as prisonjies noa toe gebracht. Nen Daitse Hauptman verordeonneerde op oóns onwečrboare lieden te schieten"?. Hier stokt ze van emotie? "Nen soldoat, die waigerde dees beulsorder ut te voeren, wierd veur den kop geschote. Deur nen miroakel z'ain 'k gered geworde!"

Diep onder de indruk, maar ook wel opgewonden door alle belevenissen, kijken Gerard en ik tegelijk naar de stationsklok. Allemachtig wat is het al laat geworden! Vlug huiswaarts, anders zwaait er wat. Ons leventje neemt weer z'n gangetje, maar nooit zullen we deze dramatische gebeurtenis vergeten.

G.M. Brugman

http://www.verhalenvandordrecht.nl/verhaal.php?nummer=254
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 16 Okt 2012 15:16    Onderwerp: Reageer met quote

Blad uit een fotoalbum aangelegd ter herinnering aan de opvang van Belgische vluchtelingen in Dordrecht en Papendrecht door een Rooms-Katholiek comité onder leiding van pater Colson.

Begin oktober 1914 waren veel vluchtelingen uit Antwerpen en omgeving in Dordrecht aangekomen. De reden hiervoor was dat eind september de Duitsers met de belegering van Antwerpen waren begonnen. Ze arriveerden per trein en boot. Een aantal werd doorgestuurd naar plaatsen in de omgeving, zoals Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.

Rond 10 oktober was de toestroom van vluchtelingen over de rivier zo groot geworden, dat hen verboden werd aan land te komen. Ze werden slechts van voedsel, drinken en medicijnen voorzien. Onder de vluchtelingen waren ook veel binnenschippers die met hun schepen naar het noorden vluchtten. Velen vonden een aanlegplaats in Papendrecht. Een van de foto's laat de Belgische vloot bij Papendrecht zien. De andere foto's tonen dat de ruimen van enkele grote schepen werden gebruikt als noodschool en noodkerk.

Voor de foto's"
http://www.geschiedenisvanzuidholland.nl/geschiedenis/verhalen/collectie/325
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group