/** * */

Eerste gasaanval op Ieper

Gasaanval op Pilkem
Enlarge
Gasaanval op Pilkem

22 april 1915 was voor bijna iedere soldaat een paradijs. De zonnestralen zorgden voor een geslaagde dag na de voortdurende aanvallen van de Duitsers. De bomen en struiken kregen door de ongewone temperatuur bladeren. Het leek of de oorlog afgelopen was. Maar dit was het niet zo! Want de Tweede Slag om Ieper woedde sinds 17 april 1915 en het ging er nog hevig aan toe in de Ieperboog.

22 april, een dag dat men nooit zal vergeten

Franse troepen uit Algerijen (Zouaven) bij Steenstrate na de gasaanval.
Enlarge
Franse troepen uit Algerijen (Zouaven) bij Steenstrate na de gasaanval.

Maar op 22 april gebeurde iets eigenaardigs. Terwijl de geallieerden aan het "relaxen" waren in hun loopgraven, werd aan de andere kant van het front hard gewerkt voor een nieuwe aanval. De eerste keer dat men deze tactiek in Ieper inzette. Gas!

De Duitsers begonnen tegen de middag de geallieerden te bestoken met Dikke Bertha's die gericht waren op Ieper. Later werden de hoofdwegen aangevallen. Even later zagen de Canadese soldaten pijpen boven de Duitse loopgraven uitsteken, maar ze negeerden dit vreemde schouwspel. Om 17:00 uur gebeurde iets eigenaardigs. Uit de Duitse loopgraven steeg een geelgroene nevel op. De Duitsers hadden 5.730 gasflessen met chloorgas opengedraaid. Langzaam dreef de geheimzinnige wolk naar de Franse linie toe. Bij de Fransen ontstond paniek toen de mistwolk hen bereikte. De Fransen vluchtten naar Ieper over het kanaal en via de Brugseweg door Sint-Juliaan. Heel wat soldaten kwamen echter niet weg. Grepen in doodsangst naar hun keel en vielen ten slotte hulpeloos neer om een vreselijke dood te sterven.

Resultaat

Door de aanval ontstond een 6 km lang gat in het frontlinie. Duitse infanteristen kropen kort na de aanval uit hun loopgraven en liepen door het gat. Een uur later werd Langemark veroverd en trokken de Duitsers richting Pilkemridge en Kitchener's Wood bij St-Juliaan dat bezet werd door de Canadese 1° divisie. Deze improviseerden met natgemaakte zakdoeken met water of urine tegen het gifgas en voorkwamen zo op 24 april 1915 een grote Duitse doorbraak. Daar hielden de Duitsers stand en gingen daar hun stelling bouwen. Het dodental bij de Geallieerden lag hoog. Meer dan 2000 Canadezen lieten het leven. Ze worden sindsdien herdacht op de vele Militaire begraafplaatsen en op de Brooding Soldier.

Grote fout

Belgische soldaten met primitieve gasmaskers bemannen een Vickers M.18 machinegeweer bij Steenstrate.
Enlarge
Belgische soldaten met primitieve gasmaskers bemannen een Vickers M.18 machinegeweer bij Steenstrate.

Het ingraven was niet ideaal. Althans door de Duitse legerleiding vanuit Duits standpunt bekeken. De geallieerden waren over een frontbreedte van zes km totaal uitgeschakeld. Hadden de Duitsers doorgestoten, dan zouden ze Ieper via het noorden kunnen veroveren. Zo lag voor hen de weg naar de Franse kanaalhavens open. De 6 km lange breuk werd gauw gedicht door de Canadese soldaten met behulp van Franse en Belgische soldaten die de gasaanval hadden kunnen ontvluchten.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.be/wiki/index.php/Eerste_gasaanval_op_Ieper"
Personal tools